Oslobođenje: Tužioci u Bosni i Hercegovini imaju vitalnu ulogu u borbi protiv korupcije, a u BiH ne smije opstati kultura nekažnjavanja za korupciju, poručio je američki ambasador u BiH Patrick Moon jučer na zatvaranju dvodnevne obuke tužilaca pod nazivom Procesuiranje slučajeva korupcije, koju je sponzorisalo američko ministarstvo pravde.

Moon je pohvalio dosadašnji rad tužilaca, ponudivši im snažnu američku podršku u nastojanjima da iskorijene korupciju u BiH.

"Korumpirani zvaničnici moraju biti agresivno procesuirani, a njihova nezakonita zarada mora biti oduzeta i zaplijenjena. Razumijem da se suočavate sa velikim izazovima u borbi sa korupcijom i da to uključuje političke pritiske, kao i to da građani nisu spremni da prijave korupciju i svjedoče u takvim slučajevima. No, ne smijete popustiti pred frustracijom i odustati od borbe protiv korupcije. BiH nije jedina zemlja koja ima problema sa korupcijom. Sve zemlje se suočavaju sa tim problemom, a ni SAD nisu izuzetak", kazao je Moon.

On je rekao da su SAD u proteklim godinama osudile stotine izabranih zvaničnika koji su zloupotrebljavali svoj položaj u privatne svrhe kao i građana koji su nezakonito plaćali mito javnim zvaničnicima. Pozvao je Vijeće ministara BiH da obezbijedi novac za nesmetan rad Agencije za borbu protiv korupcije, istakavši da ta borba zahtijeva snažnu antikorupcijsku agenciju, provedbu zakona i pravosudne institucije uz obaveznu političku volju.