Semiha Borovac, koordinatorica za reformu javne uprave u BiH dobitnica je plakete za naj-Evropljanku 2011. godine koju dodijeljuje Evropski pokret u BiH za doprinose u procesu EU integracija i poboljšanje imidža Bosne i Hercegovine u međunarodnim relacijama.

Gđi Borovac nagradu je uručila Nevenka Savić, direktorica Direkcije za evropske integracije u BiH, inače prošlogodišnja dobitnica ove plakete i to na svečanoj akademiji pod nazivom ''Pet do dvanaest – vrijeme je za Evropu'' održanoj jučer na Jahorini, a koju je organizirao Evropski pokret u BiH.

„BiH zaista ima veliki broj žena koje zaslužuju ovo priznanje, a to su žene čija su srca ispunjena tolerancijom, suživotom i ljubavi jednih prema drugima. Žene sigurno pokreću mnogo toga u BiH, a naročito se zalažu za evropske vrijednosti. Zato ovo priznanje koje dolazi iz ruku Nevenke Savić, a čiju sam poziciju slučajnošću i naslijedila, sigurno će značiti dalji podstrek u mom radu na jednom značajnom i ključnom procesu u BiH, a to je reforma javne uprave u BiH”, istakla je Borovac.

Ona je dodala da reforma javne uprave treba uvesti evropske standarde i vrijednosti na prostore naše zemlje, kako bi BiH bila što bliža EU.

„Građani BiH to i zaslužuju”, poručila je Borovac.

Koordinatorica za reformu javne uprave u BiH zahvalila se Evropskom pokretu u BiH ne samo za nagradu naj-Evropljanke, nego i za njihovu istrajnost u promociji ideja i duha evropskog ujedinjenja, kao i za stvaranje klime za brže priključenje zemlje Evropskoj uniji.

Titula evropskog grada Bosne i Hercegovine u 2011. godini pripala je Palama, dok je plaketa naj-Evropljanina dodjeljena Siniši Macanu, direktoru Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH.  Priznanja su dodijeljena i drugim istaknutim subjektima koji su svojim radom doprinijeli afirmisanju evropskih vrijednosti u Bosni i Hercegovini, među kojima je i SensServis kao najbolji evropski medijski servis.

Inače, Evropski pokret u BiH, u saradnji sa Direkcijom za evropske integracije (DEI) i partnerima u okviru projekta Delegacije Evropske unije u BiH i opštine Pale, pod generalnim pokroviteljstvom Predsjedništva BiH na ovaj način obilježio je Dan Evrope u BiH (9. maj). 

Povodom obilježavanja Dana Evrope u hotelu ''Bistrica'' promovisan je projekat izgradnje gondole Pale-Јahorina, koji je Evropski pokret u BiH proglasio evropsko-ekološkim projektom godine na ovom području.

Kao i svake godine, jubilej je obilježen nizom manifestacija, a osim svečane akademije održane su i druge obrazovne, kulturne i sportske manifestacije.

Svečanoj akademiji prisustvovao je veliki broj zvanica iz javnog života, te brojni predstavnici medija.