Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske predstavit će sutra u Banjoj Luci prva policijska vozila u koja su ugrađeni laptopi specijalno dizajnirani za potrebe policije, a koji bi trebalo da znatno doprinesu efikasnijem radu na terenu, najavljeno je iz MUP-a Republike Srpske.

Laptopi koji su izgrađeni po vojnim standradima, biće ugrađeni u 200 policijskih vozila i pomoću njih će policajci na terenu moći da ostvare direktan uvid i provjere identitet legitimisanog lica i kontrolisanog vozila.

Policajci će moći i da fotografišu osobu koju kontrolišu i pošalju provjeru ua utvrđivanja identiteta, da odmah napišu službenu zabilješku i da je pošalju u policijsku stanicu, a u slučaju saobraćajne nesreće na mjestu nesreće uraditi zapisnik.

Novina je i to što će se pomoću GPS sistema ugrađenog u laptope, u svakom trenutku moći će provjeriti i gdje se koje policijsko vozilo nalazi, što će omogućiti ne samo uvid, već i kontrolu nad radom policije na terenu. Projekat informatizacije rada Policije RS prvi je ove vrste u svijetu, prenosi Srna.