Ministri, zamjenici i rukovodeći državni službenici iz Federacije BiH koji rade u bh. institucijama ovog mjeseca primiće veće plate, dok će zaposlenici s manjim primanjima dobiti manje plate.

Razlog za ovakav nesklad je odluka Ministarstva finansija i trezora BiH, koja je donesena 29. septembra, a da se o njoj nije izjašnjavao Savjet ministara niti je objavljena u “Službenim novinama BiH”.

Fuad Kasumović, zamjenik ministra i finansija i trezora, smatra da će Odluka o načinu utvrđivanja osnovice za obračun doprinosa i poreza za zaposlene u institucijama BiH spriječiti diskriminaciju, a ne proizvesti nesklad.

“Nije logično da zaposlenici i funkcioneri iz RS imaju veće plate od kolega iz FBiH samo zato što se porezi obračunavaju po mjestu boravišta. Nama su državni revizori naredili da ispravimo tu diskriminaciju te da se za isti posao i istu stručnu spremu daje ista plata. Na kraju, to garantuje i Zakon o plaćama u institucijama BiH”, rekao je Kasumović i primijetio da njegov kolega iz RS koji je na funkciji zamjenika ministra ima 400 KM veću platu od njega.

Odluka Ministarstva finansija i trezora BiH odnosi se na sve bh. institucije, pa će plate za oktobar zaposlenima čije je boravište u FBiH imati značajne razlike u odnosu na prethodni mjesec.

Na osnovu Zakona o porezu na dohodak FBiH iz 2008. godine, u članu 49 postoji formula na osnovu koje se obračunava osnovica za obračun doprinosa, što se donošenjem ove odluke neće primjenjivati.

Kako smo saznali u Ministarstvu finansija FBiH, niko od njih nije tražio mišljenje prije donošenja ovakve odluke na državnom nivou, a detaljnije obrazloženje nismo uspjeli dobiti zbog sastanka nadležnog pomoćnika ministra sa predstavnicima MMF-a.

Kasumović tvrdi da ovaj problem postoji godinama, jer je različita poreska politika koja je u nadležnosti entiteta.

“Oni su prije dvije godine trebali harmonizirati zakonodavstvo i to je u zadnji čas izbjegnuto. Nije u redu da za zaposlenike iz RS doprinose plaća poslodavac, odnosno država, a zaposlenima iz FBiH odbija se od njihovih plata. Tačno je da su to entitetski zakoni tako regulisali, ali imamo i Zakon o platama u institucijama BiH koji zabranjuje ovakvu diskriminaciju”, kazao je Kasumović.

Zbog nove odluke Ministarstva finansija i trezora ne primjenjuje se dosadašnji obračun osnovice, a zaposlenici iz FBiH sa manjom platom gube pravo na lične poreske olakšice koje će poslodavac zadržati za sebe.

Kako smo saznali, najviše će biti oštećeni zaposlenici sa manjim platama, posebno vojnici, pa se pretpostavlja da će 3.713 pripadnika Oružanih snaga BiH ovog mjeseca primiti manje plate za 80 KM.

Sa druge strane, u Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji (OBA) zbog novog obračuna plata mjesečna izdvajanja će se povećati za 30.000 KM, odnosno 360.000 KM godišnje.

Milenko Šego, glavni državni revizor, potvrdio je juče da su upozorili Ministarstvo finansija i trezora BiH da analiziraju način obračuna doprinosa i poreza.

“To nije samo slučaj u Vijeću ministara, isti je problem u svim bh. institucijama, pa i u Uredu za reviziju BiH, te revizor sa istim opisom poslova iz RS prima veću platu od kolege iz FBiH. Ne znam kakva je odluka, ali smo upozorili na usklađivanje sa članom 20 Pravilnika o načinu obračunavanja i uplate doprinosa koji se primjenjuje za zaposlenike iz RS, a sada bi trebalo i za zaposlene iz FBiH”, kaže Šego.

Niko juče nije imao objašnjenje koliko će ova odluka uticati na budžet i zašto su podzakonski akti, poput odluka i pravilnika, iznad Zakona o porezu na dohodak FBiH ili Zakona o doprinosima RS.

U Sindikatu zaposlenih u institucijama BiH samo su “čuli glasine da će nekima naredna plata biti manja”, te podsjetili da je neto plata uvijek različita, bez obzira na iste poslove i stručnu spremu, jer je uračunat minuli rad koji je različit kod svakog zaposlenog, prenosi capital.ba