Od 320 miliona eura bespovratne pomoći Evropske unije iz projekata IPA fondova od 2007. do 2010., vlasti su za četiri godine ugovorile implementaciju samo 30 posto odobrenih sredstava, pokazuje istraživanje "Dnevnog avaza".

Kroz projekte Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) Evropska unija svake godine za BiH odobrava znatna finansijska sredstva za projekte jačanja državnih institucija, pomoć u tranziciji i regionalnu saradnju.

Do sada je odobreno tačno 319,9 miliona eura za četiri godine, i to: 49 miliona za 2007., 74,8 miliona za 2008., 89,1 milion za 2009. i 106 miliona eura za 2010. godinu.

No, podaci do kojih je došao Avaz govore da bh. vlasti nisu bile u stanju ni ugovoriti, a kamoli implementirati najveći broj projekata za koje novac daje Evropska unija.

Do sada je, kako saznajemo, za skoro četiri godine ugovorena realizacija projekata čija je vrijednost 95,5 miliona eura, što je manje od jedne trećine ukupno odobrenog iznosa.

Na skandaloznu sporost kojom bh. vlasti uzimaju novac upozoravali su i briselski zvaničnici, među kojima je najglasniji i najjasniji bio direktor Odjela za zapadni Balkan u Direkciji za proširenje EU Pierre Mirel. Mirel je u razgovorima sa bh. zvaničnicima u nekoliko navrata naglašavao da BiH mora brže i efikasnije raditi na projektima i uzimati novac koji joj je namijenjen.

No, upozorenja nisu imala efekta. Komplicirane procedure i nerad državnih vlasti rezultirali su katastrofalnim učinkom u realiziranju sredstava, posebno onih koja se tiču jačanja institucionalnih kapaciteta.

Informacije pokazuju da BiH još nije realizirala ni sve projekte iz IPA fondova koji su odobreni za 2007. Od 49 miliona eura za tu godinu ugovoreno je 92 posto.

No, za 2008. godinu odobreno je 74,8 miliona, a ugovorena je implementacija za samo nešto više od četvrtine sredstava, dok je za 2009. ugovorena realizacija samo jedan posto sredstava.

Ugovor o IPA fondovima za 2010. potpisan je tek prije dva mjeseca, što znači da BiH nije uzela ni marku od 106 miliona eura, koliko joj je odobreno. Neefikasnost vlasti, u ovom slučaju najviše Vijeća ministara BiH i entitetskih vlada, dovela je tako BiH u situaciju da i s nekoliko godina zakašnjenja realizira čak i projekte koje u cijelosti finansira Unija.

Mnogi projekti čije je finansiranje odobrio Brisel prethodnih godina su otkazani zato što bh. vlasti nisu pokazale interes i sposobnost da iskoriste ono što im Unija ponudi.

Posljednje dvije godine, EU u okviru IPA fondova odobrava milion eura za podršku ustavnim promjenama, ali s obzirom na nemogućnost dogovora vladajućih stranaka, nikada nijedna marka tog novca nije došla u BiH, prenosi portal seebiz.eu