Bosna i Hercegovina i Albanija ispunile su sve tehničke uvjete za ukidanje viza za zemlje Evropske unije, što je potvrdila i Evropska komisija u najnovijem izvještaju, tako da bi bezvizni režim mogao biti odobren do kraja godine, izjavila je izvjestiteljica Evropskog parlamenta za bezvizni režim Tanja Fajon. Ona je u intervjuu za radio Slobodna Evropa kazala u utorak kako se nada da će Evropski parlament o tome glasati krajem septembra ili najkasnije početkom oktobra. Fajon je kazala kako je moguće da unutar Unije postoje politička dvoumljenja u vezi s tim.

Izvjestiteljica EU-a za bezvizni režim nije mogla naznačiti tačan datum ukidanja viza za BiH i Albaniju, ali je rekla da bi se to moglo realno očekivati za kraj godine. Ona sama je predložila da to bude prije Božića.

Fajon je istaknula da je vizna liberalizacija tehnički proces i kako nema političkih razloga da se odugovlači ako su svi uvjeti za ulazak u bezvizni režim ispunjeni, što je priznala i Evropska komisija. Uostalom, zaključila je Fajon, ako bi u igru ušla politička pitanja, Unija bi mogla izgubiti kredibilitet, objavljeno je na portalu svevijesti.ba