Službenici u institucijama EU imaju najnižu početničku platu od 1.700 evra, za koju je dovoljna srednja škola i koja svake dvije godine raste i više od četiri  odsto uz niz dodataka i beneficija.

Mediji prenose da ovi službenici, ako dobiju stalan posao, mogu očekivati i penziju u bruto iznosu od 6.000 evra.

Njemački “Bild” je izračunao da će plate eurokrata do kraja iduće godine porasti za 5,35 odsto, dok britanski “Dejli telegraf” procjenjuje da će za penzije bivših službenika Unije za tri godine trebati izdvajati više od 1,5 milijardi evra.

Ne čudi zato što se prošle godine čak 3 500 hrvatskih državljana prijavilo za zapošljavanje u evropskih institucijama u Briselu, Strazburu i Luksemburgu. Iako je riječ o ugovorima na određeno vrijeme, prijavilo se čak 10 puta više zainteresiranih nego što je potrebno.

Jedan od kandidata koji je prošao na konkursu za posao u EU administraciji kaže da je dobio ponudu za posao prevodioca u Evropskom parlamentu u Luksemburgu.

“Nude mi ugovor od 13. septembra 2010. do 31. decembra 2011. godine i već su mi zakazali i ljekarski pregled. Treba dostaviti i puno originalnih ili ovjerenih dokumenata, sve prevedno na francuski i engleski. Platu nisu precizirali, samo da je za moje radno mjesto od 3.086 do 5.722 evra bruto i da će se određivati za svakog posebno”, kaže sagovornik.

Zbog krize koja je tresla Evropu i svijet Savjet Evrope je lani odlučio da će umjesto za 3,7 odsto plate zaposlenih u institucijama EU rasti samo 1,85 odsto. No, službenici su odlučili svoje pravo izboriti na sudu – 44 000 njih podignulo je zbog manjih plata tužbe pred Sudom za evropska prava.

I sama Evropska komisija priznala je da će u 2011. račun za plate i ostale dodatke njihovih zaposlenih dostići 2,26 milijardi evra, što je pet odsto više nego ove godine.

Plate službenika evropskih institucija automatizmom rastu svake dvije godine od 1,4 do 4,2 odsto. Dakle, nije bitno dobro i puno raditi da bi se dobila veća plata već samo skupljati staž i čekati da prođu dvije godine. Tek kod prelaska u viši nivo važno je dokazati se.

Britanski poreski obveznici će tako, navodi “Dejli telegraf”, samo za penzije EU službenika 2013. godine izdvajati 177 miliona funti, a za 30 godina taj iznos će se udvostručiti.

Javnost posebno smeta što i kod penzionisanja evropski službenici imaju povlastice koji nemaju poreski obveznici koji sve to plaćaju. Službenik koji je radio u administraciji Unije, u penziju može već sa 63 godine, dok Britanci moraju raditi do 65, a od 2016. godine do 66 godine starosti.

Osim toga, penzije zaposlenih u EU su od 6.000 do čak 10.000 evra bruto, piše capital.ba