Građani Velike Britanije imali su priliku da na internet stranici vlade napišu svoje ideje o tome kako država da uštedi, a prijedlozi su bili različiti – od prodaje kraljičinih labudova i ukidanja monarhije, do oduzimanja plate poslanicima.

Velika Britanija, čiji je budžetski deficit narastao na čak 903 milijarde funti ili oko 1098 milijardi eura, pokušava da smanji troškove. U nadi da će svježe ideje pomoći, kabinet ministra finansija na internet stranici vlade postavio je pitanje građanima na koji način država može da uštedi, a svoje odgovore poslalo je 45 hiljada Britanaca.

Ministar finansija George Osborne planira da godišnje uštedi oko 36,5 milijarde eura, kako bi u sljedećih pet godina smanjio ogroman nacionalni dug Velike Britanije. Vlada je već najavila uštede. Građani su, međutim, imali potpuno drugačije ideje o štednji.

Na sajtu vlade našle su se ideje o ukidanju monarhije. Također je predloženo drastično smanjenje broja članova kraljevske porodice koje izdržavaju poreski obveznici.

Jedan Britanac je predložio da Britanija postigne sa nekom od savezničkih zemalja dogovor o zajedničkom korišćenju skupih i raskošnih ambasada u inostranstvu, dok je na desetine posjetilaca vladinog sajta zatražilo smanjenje razvojne pomoći za siromašne zemlje.

Britanski građani također predlažu da se poslanicima ukine plata, kao i to da se ukinu putnički agenti kao posrednici u rezervisanju hotelskih soba za državne službenike. Među prijedlozima je i plan da se oko 100000 zatvorenika, koliko ih ima u britanskim zatvorima, natjera da rade nešto korisno za društvo, objavljeno je na portalu reci.ba