Evropska agencija za lijekove je prihvatila kritike evropskog ombudsmana i odlučila da predstavi podatke o sastavu i neželjenim efektima lijekova.

Glavni zadatak EMA je nadzor nad lijekovima nakon njihovog odobrenja. Agencija je poručila da će informacije o rakutanu-lijeku protiv akni, koji je proizvela jedna farmaceutska kompanija, uskoro ponuditi evropskoj javnosti.

„EU Observer“ prenosi priču o Ircu čiji je sin počinio samoubistvo nakon upotrebe rakutana i koji trenutno tuži kompaniju zbog lijeka, koji navodno, izaziva psihičke i fizičke probleme. EMA smatra da je EU 2001. godine počinila nepravdu kada je usvojila Direktivu o transparentnosti koja ne pokriva „nuspojave medikamenata“. Evropski ombudsman Nikifors Diamanduros je upozorio EMA kako ne poštuije evropske zakone, napominjući da „mora odgovoriti na zahtjeve javnosti za pristup tim dokumentima“.

Agencija je zato odlučila da ponudi informacije o svim efektima registrovanih medikamenata, bez obzira da li postoji za to zahtjev građana ili ne. Farmaceutske kompanije će sada sigurno biti obazrive, jer su postale laka meta građanima. (Nezavisne novine)