Evropska komisija otkazala je tri miliona KM vrijedne projekte jer vlasti BiH nisu ispunile uslove za njihovu realizaciju.

EU je povukla milion eura odobrenih za ustavnu reformu te još pola miliona eura rezerviranih za pregled socijalnog sektora.

Zora Stanić iz Delegacije Evropske unije u BiH upozorila je u četvrtak da postoji još nekoliko odobrenih projekata za čiju realizaciju nisu ispunjeni uslovi pa bi mogli biti otkazani.

"Uvijek nastojimo pronaći rješenje da ne otkazujemo projekte koji su odobreni i za koje su osigurana sredstva. Spremni smo na prolongiranje rokova, razgovore i traženje svih mogućih solucija. Projekti koji su otkazani trebalo je da budu finansirani sredstvima iz pretpristupnih fondova za 2007. godinu, ali uslovi nisu ispunjeni", rekla je Stanićeva, dodajući da je EU ranije upozorila vlasti BiH na kašnjenja i blokade u realizaciji uslova za provedbu odobrenih projekata.

EU je upozorila da bi vrlo brzo mogao biti otkazan i projekat pomoći poljoprivredi vrijedan gotovo pet miliona KM jer se domaće vlasti ne mogu dogovoriti o platežnim modelima. BiH bi također mogla izgubiti i oko tri miliona KM odobrenih za zaštitu kulturnog nasljeđa, četiri miliona KM za zaštitu okoliša, jer državni zakon o okolišu nije usvojen. Domaće vlasti neispunjavanjem traženih uslova rizikuju i da EU povuče 1,4 miliona KM vrijedan projekat nabavke opreme za kontrolu kvalitete hrane, zatim projekat nabavke opreme za mikrobiološke laboratorije, za što je odobreno miliona KM.

"EU je spremna finansirati popis stanovništva, za što su također odobrena tri projekta, ali bez zakona o popisu ova sredstva ne mogu biti povučena", kazala je Stanićeva i podsjetila da je EU za popis izdvojila oko 17 miliona KM.

Nevenka Savić, direktorica Direkcije za evropske integracije BiH, kaže da ova direkcija ne može utjecati na provedbu postavljenih uslova jer su to nadležnosti državnih i entitetskih vlasti.

"Apelovali smo i ponovo apelujemo na vlasti da provedu postavljene uslove kako ne bismo izgubili već odobreni novac", istakla je Savićeva, a prenosi portal ekapija.ba