Европска комисија отказала је три милиона КМ вриједне пројекте јер власти БиХ нису испуниле услове за њихову реализацију.ЕУ је повукла милион еура одобрених за уставну реформу те још пола милиона еура резервираних за преглед социјалног сектора.Зора Станић из Делегације Европске уније у БиХ упозорила је у четвртак да постоји још неколико одобрених пројеката за чију реализацију нису испуњени услови па би могли бити отказани.

"Увијек настојимо пронаћи рјешење да не отказујемо пројекте који су одобрени и за које су осигурана средства. Спремни смо на пролонгирање рокова, разговоре и тражење свих могућих солуција.

Пројекти који су отказани требало је да буду финансирани средствима из претприступних фондова за 2007. годину, али услови нису испуњени", рекла је Станићева, додајући да је ЕУ раније упозорила власти БиХ на кашњења и блокаде у реализацији услова за проведбу одобрених пројеката.

ЕУ је упозорила да би врло брзо могао бити отказан и пројекат помоћи пољопривреди вриједан готово пет милиона КМ јер се домаће власти не могу договорити о платежним моделима. БиХ би такођер могла изгубити и око три милиона КМ одобрених за заштиту културног насљеђа, четири милиона КМ за заштиту околиша, јер државни закон о околишу није усвојен.

Домаће власти неиспуњавањем тражених услова ризикују и да ЕУ повуче 1,4 милиона КМ вриједан пројекат набавке опреме за контролу квалитете хране, затим пројекат набавке опреме за микробиолошке лабораторије, за што је одобрено милиона КМ.

"ЕУ је спремна финансирати попис становништва, за што су такођер одобрена три пројекта, али без закона о попису ова средства не могу бити повучена",казала је Станићева и подсјетила да је ЕУ за попис издвојила око 17 милиона КМ.

Невенка Савић, директорица Дирекције за европске интеграције БиХ, каже да ова дирекција не може утјецати на проведбу постављених услова јер су то надлежности државних и ентитетских власти.

"Апеловали смо и поново апелујемо на власти да проведу постављене услове како не бисмо изгубили већ одобрени новац", истакла је Савићева, а преноси портал екапија.ба