Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je po hitnom postupku usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o graničnoj kontroli kojim se doprinosi liberalizaciji viznog režima za bh. građane i ova oblast dodatno usklađuje s evropskim standardima.

Izmjenama i dopunama Zakona propisuje se obaveza donošenja podzakonskih propisa o izgledu graničnih oznaka i načinu postavljanja tih oznaka na graničnoj liniji, kao zajedničkog posla odgovarajućih tijela Bosne i Hercegovine i susjednih država, što će biti uređeno međunarodnim ugovorom o granici.

Također, utvrđivanjem detaljnih procedura u vezi s kretanjem i zadržavanjem na području graničnih prijelaza na međunarodnim aerodromima unapređuju se sigurnosne procedure i vrši njihovo usklađivanje s međunarodnim standardima u ovoj oblasti.

Usvojen je Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o carinskoj politici Bosne i Hercegovine.

Izmjenom i dopunama vrši se usklađivanje postojećeg Zakona o carinskoj politici BiH s odgovarajućim evropskim propisima i stvaraju uvjeti za brzu, efikasnu i dosljednu implementaciju evropskih carinskih pravila u praksi, objavljeno je na portalu sarajevo-x.com.