Komesarka za unutrašnja pitanja EU  Sesilija Malstrom uvjerena je da će BiH ispuniti preostale obaveze iz “mape puta” do dolaska eksperata Evropske komisije početkom jula ove godine, kada će procijeniti postignuti napredak na ostvarenju preostalih uslova za liberalizaciju viznog režima.

Preostali uslovi koje BiH treba ispuniti su harmonizacija Krivičnih zakona BiH, uspostava Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i razmjena podataka između policijskih agencija i tužilaštava, te kontinuirani napredak u izgradnji kapaciteta u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Malstromova se danas u Briselu sastala sa ministrom bezbjednosti BiH Sadikom Ahmetovićem, a na sastanku je iskazano obostrano zadovoljstvo napretkom koji je BiH postigla u ispunjavanju obaveza iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Ona je istakla da Evropska komisija smatra liberalizaciju viznog režima veoma važnom za zbližavanje građana, posebno mladih ljudi, te čestitala Ministarstvu bezbjednosti BiH i institucijama BiH na dosada postignutim rezultatima.

Ahmetović je istakao da je BiH imala zahtjevnu “mapu puta”, koja je implementirana i “dovedena kraju”, te izrazio uvjerenje da će eksperti Evropske komisije tokom boravka u julu prepoznati postignuti napredak i sa ekspertskog nivoa moći potvrditi da je BiH ispunila sve obaveze predviđene ovim dokumentom.

On je naglasio da će nakon donošenja odluke o ukidanju viznog režima, koju očekuje u jesen ove godine, BiH odgovorno prihvatiti takvu odluku i pokrenuti medijsku kampanju koja će građane BiH upoznati sa svim pravima i obavezama koje iz nje proizilaze, odnosno pravovremeno ih informisati o tome šta donosi vizna liberalizacija za zemlje Šengen sporazuma.

Tokom dvodnevne posjete Ahmetovića Briselu, na temu vizne liberalizacije, danas su planirani susreti sa članovima Evropskog parlamenta, a sutra odvojeni susreti sa ministrom unutrašnjih poslova Belgije i državnim sekretarom ove zemlje nadležnim za pitanja imigracija, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti BiH, a prenosi portal capital.ba