Evropska komisija predložila je danas ukidanje viza za BiH uz tri uslova i uz procjenu da bi do vizne liberalizacije konačno moglo doći na jesen, javlja dopisnik Srne iz Bruxellesa.

Istovremeno dok se ispunjavaju preostali uslovi u BiH bit će pokrenuta procedura u Evropskom parlamentu i Vijeću ministara.

"Ovime je skinuta najveća tehnička, ali vrlo velika prepreka da se vizna liberalizacija završi još ove godine", saopšteno je iz Evropske komisije uz ocjenu da je prijedlog Evropske komisije "nužan i neophodan korak za koji su dugo lobirali Evropski parlament i BiH".

Preostali uslov za BiH je jačanje zakonskih kapaciteta i efektivne primjene zakona za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, što se odnosi i na jačanje kadrova i finansija, drugi uslov je progresivna primjena akcionog plana iz marta koji se odnosi na uspostavljanje elektronske razmjene podataka između policije i tužilaštava, a treći uslov je harmonizacija krivičnog zakona entiteta i distrikta Brčko sa zakonom BiH, objavljeno je na portalu sarajevo-x.com