Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara BiH Dragan Vrankić i rukovodilac Kancelarije Svjetske banke u BiH Marko Mantovaneli potpisali su Sporazum o finansiranju između BiH i Međunarodne asocijacije za ravoj po Projektu podrške mrežama socijalne bezbjednosti u iznosu od 15 miliona američkih dolara.

U saopštenju Ministarstva finansija i trezora BiH navodi se da ovaj projekat ima za cilj uspostavljanje održivog fiskalnog okvira, smanjenje određenih kategorija potrošnje, unapređenje sistema usmjeravanja socijalne pomoći prema najugroženijim kategorijama stanovništva, podrška službama zapošljavanja i usluge posredovanja u zapošljavanju kroz aktivne programe zapošljavanja.

“Projekat treba unaprijediti usmjeravanje i rukovođenje socijalnim naknadama u BiH u skladu sa dogovorenim reformama, ojačati institucije koje su odgovorne za pružanje socijalnih naknada, poboljšati efikasnost, transparentnost i efektivnost posredničkih usluga u zapošljavanju koje pružaju zavodi za zapošljavanje”, rekao je Mantovaneli.

Projekat se sastoji od jačanje dizajna mreže socijalne sigurnosti i procesa podobnosti, jačanja administracije i nadzora nad socijalnim naknadama, posredovanja i podrške za zapošljavanje, strategije komunikacije i upravljanja i implementacije projekta.

Ukupni projektni troškovi procijenjeni su na 22 miliona dolara, od čega 15 miliona iz IDA izvora, domaći finansijski doprinos u iznosu sedam miliona dolara, od čega 5,4 Federacija BiH i Republika Srpska 1,6 miliona.

Uslovi kredita su standardni IDA uslovi s rokom otplate 20 god, prenosi portal capital.ba