Očekuje se da Evropska komisija do početka juna uputi Evropskom parlamentu i Savjetu Evrope prijedlog za donošenje konačne odluke o stavljanju BiH na bijelu šengen listu, saopšteno je iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka.

Član pregovaračkog tima za liberalizaciju viznog režima za BiH i direktor Agencije Siniša Macan rekao je da je u Briselu potvrđeno da su ispunjeni svi uslovi iz Bloka jedan Mape puta – bezbjednost dokumenata.

Sastanku u Briselu, koji je organizovala Evropska komisija, prisustvovali su članovi pregovaračkog tima, predvođeni ministrom bezbjednosti Sadikom Ahmetovićem, navedeno je u saopštenju.

Macan je istakao da se očekuje da Evropska komisija do početka juna Evropskom parlamentu i Savjetu Evrope uputi prijedlog za donošenje konačne odluke o stavljanju BiH na Bijelu šengen listu.

Svi tehnički uslovi u vezi sa bezbjednošću dokumenata ispunjeni su i time je ovaj blok zatvoren, a takođe je zatvoren i blok dva o ilegalnoj imigraciji, te blok četiri o spoljnim odnosima i osnovnim pravima.

Blok tri o javnom redu i bezbjednosti još nije zatvoren, ali je realno očekivati da će uz nekoliko dodatnih pojašnjenja uskoro biti zatvoren, prenosi portal capital.ba