Svaki član Evropskog parlamenta, prema nacrtu budžeta Evropske unije za sljedeću godinu, koštaće poreske obveznike svoje zemlje 2,33 miliona evra, što je za 6,5 odsto više nego ove godine.

Povećanje je uslijedilo zbog, kako je objašnjeno, povećanog obima posla, uslijed primjene Lisabonskog sporazuma.

Nacrt budžeta predviđa da će za Parlament Evropske unije biti potrebno ukupno 1,91 milijardi evra, u šta su uračunate plate za 736 poslanika od po 92.340 evra za godinu dana, zatim zgrade, namještaj, prevoz i drugi troškovi.

Engleski magazin "Ekspres" je na svom portalu, uz negodovanje, naveo da su takvi troškovi četiri puta veći od troškova engleskih poslanika i pozvao posjetioce svog sajta da se uključe u diskusiju sa pitanjem: "Da li su vam pružili onoliko koliko vas koštaju?".

Hrvatski magazin "Banka" bavi se proračunom koliko će to koštati hrvatsku državu, ukoliko se pridruži Uniji. Za 18 poslanika, koliko prema broju stanovnika Hrvatska treba da ima, svake godine će izdvojiti 41,94 miliona evra, izračunali su oni. Poređenja radi, upravo tolika je cijena hrvatskog udjela u gradnji međudržavnog mosta preko Save, kod Svilaja, koji Hrvatska i Bosna i Hercegovina planiraju da grade u sklopu evropskog koridora Pet-C (V-c), kojim se povezuju Budimpešta i Ploče.