Nezavisne novine: Šefovi diplomatije EU jučer su u Briselu produžili mandate većini specijalnih izaslanika Unije u svijetu, uključujući i Valentina Incka, koji je njen izaslanik u Bosni i Hercegovini.

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak izjavio je da u Evropskoj uniji vlada zabrinutost zbog razvoja u Bosni i Hercegovini, kao i uvjerenje da će ta zemlja izgubiti godinu dana na evropskom putu.

Upitan kako gleda na produženje mandata specijalnom predstavniku Unije i međunarodne zajednice u BiH Valentinu Incku, Lajčak je odgovorio da je to "logičan potez".

Vijeće EU jučer nije, iako je to najavljeno, raspravljalo o situaciji u BiH na osnovu izvještaja kojeg je ministrima vanjskih poslova trebalo da podnese Ketrin Ešton, visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku. Eštonova je u razgovoru za "Nezavisne" ranije najavila da će EU pozorno pratiti situaciju u BiH, te da će svoj izvještaj o prošlosedmičnoj posjeti BiH danas prezentirati Vijeću EU.

Članovi Evropskog parlamenta i Parlamentarne skupštine BiH objavili su zajedničku izjavu u kojoj se navodi da je članstvo u EU ponuđeno BiH kao jednoj državi, a ne njenim konstitutivnim dijelovima, pa su stoga pokušaji narušavanja suvereniteta države u potpunosti neprihvatljivi.

"Politički lideri i odgovorne vlasti umjesto narušavanja suvereniteta pažnju treba da usmjere na zajedničko razumijevanje i pomirenje kako bi se podržala stabilnost i međuetnički mir u zemlji", navedeno je u jučer objavljenoj zajedničkoj izjavi parlamentarnih delegacija EU i BiH.

Ova izjava proistekla je iz interparlamentarnih susreta održanih 15. i 16. februara ove godine.

U izjavi je navedeno da je BiH u 2009. godini i dalje sporo napredovala u ispunjavanju zahtjeva u vezi s Procesom stabilizacije i pridruživanja. Posebno je primijećeno da je nedostatak napretka pri stvaranju funkcionalnije i održivije strukture države, kao i na jačanju poštivanja ljudskih prava i osnovnih sloboda, izuzetno zabrinjavajući.

"Politički lideri treba da se suzdrže od politike mržnje, nacionalnih programa i secesionizma, a osuđujemo unilateralno odustajanje od reformi", navedeno je u izjavi.

Delegacije Evropskog i parlamenta BiH naglasile su da je ustavna reforma i dalje ključni uslov kako bi se osigurala uspostava djelotvorne i funkcionalne države.

"Politički lideri treba da tretiraju ustavnu reformu u svjetlu nedavne presude Evropskog suda za ljudska prava kao pitanje koje je od najvećeg značaja. Relevantna pravila koja uređuju izbore mogu biti izmijenjena i dopunjena prije sljedećih općih izbora kako bi bilo izbjegnuto da se ti izbori provode prema odredbama koje krše Evropsku konvenciju o ljudskim pravima", stoji u izjavi.