Nezavisne novine: Stopa nezaposlenosti u prošloj godini na nivou BiH je iznosila 24,1 odsto, s tim da je u RS bila 21,4 odsto, FBiH 25,7 odsto, a u Brčko distriktu 29,2 odsto, pokazuju podaci ankete Agencije za statistiku BiH o radnoj snazi u 2009. godini.

Anketa je rađena na uzorku od 10.059 domaćinstava, od čega 6.066 u FBiH, 3.443 u RS i 1.000 u Brčkom, u saradnji s Republičkim zavodom za statistiku RS i Federalnim zavodom za statistiku FBiH.

Anketiranjem, koje je objavljeno u avgustu, dobijeni su i podaci da stopa zaposlenosti stanovništva u RS iznosi 37,2 odsto, u FBiH je 30,9 dok je u Brčko distriktu 26,5 odsto.

Prema tim podacima, osim što je u RS najbolja situacija kada je u pitanju stopa zaposlenosti, u tom entitetu je i najveća aktivnost stanovništva koja je iznosila 47,4 odsto, dok je u FBiH 41,6 odsto, a u Brčko distriktu 38,1 odsto.

Gledano po strukturi radno sposobnog stanovništva prema aktivnostima, u FBiH ima 24,4 odsto zaposlenika, dok je u RS taj procenat nešto niži i iznosi 23,9 odsto.

Međutim, u RS od radno sposobnih ima 8,7 odsto samozaposlenika, a u FBiH 5,7 odsto.

S druge strane, u FBiH radno sposobno stanovništvo čini 18,2 odsto domaćica, dok ih je u RS osjetno manje, tačnije 12,7.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u RS je i manji broj penzionera kojih ima 15,4 odsto, dok ih je u FBiH 17 odsto.

Ono što posebno može da zabrinjava je nizak udio stanovništva u BiH mlađeg od 15 godina, kojeg na nivou BiH i FBiH ima 18 odsto, a u RS samo 15,4, odsto jer to se može negativno odraziti u budućnosti i na strukturu radne snage.

Rade Ristović, ministar rada i boračko invalidske zaštite RS, kaže da Vlada polaže puno na očuvanje svakog radnog mjesta u entitetu i da su na tom planu preduzete mnoge mjere.

On je podsjetio na projekte koji se realizuju u cilju samog povećanja broja zaposlenih, ali i mjera koje treba da stvore takav ambijent da se podignu ulaganja, a samim time i otvore nova radna mjesta u RS.

Komentarišući podatak da je realna stopa nezaposlenosti za oko četiri odsto niža u RS nego u FBiH, Ristović je kazao da je razlog to što je opšti privredni ambijent u RS dosta povoljniji i da Vlada RS subvencijama i podsticajima izvoza čini sve kako bi se podigla proizvodnja.

On je kazao da je interesantan i podatak da je broj samozaposlenih za oko tri odsto veći u RS nego u FBiH, što je direktna posljedica toga što su u RS daleko povoljniji uslovi za poslovanje malih preduzeća zbog povoljnijih poreza na dobit i jednostavniju registraciju uslužnih djelatnosti.

Stevo Pucar, stručnjak za makroekonomiju u Udruženju ekonomista RS – SWOT, kaže da ovi podaci govore da se u BiH pored ekonomske globalne krize suočavamo i sa dugoročnom krizom ako se ima u vidu da je prosjek nezaposlenosti u EU sedam do osam odsto.

On je kazao da je u svakom slučaju nezaposlenost najveći problem u BiH i da bez njenog smanjenja ne može doći do napretka.