Oslobođenje: Direktive EU o popisu stanovništva nameću osnovni skup društveno-ekonomskih pitanja. Odredbe o nacionalnom i vjerskom identitetu nisu obavezne niti zabranjene – svaka zemlja članica slobodna je da ih uključi ili ne

Popis stanovništva treba provesti na državnom nivou, čak i ako su različiti stepeni decentralizacije prikupljanja i obrade podataka mogući, stav je Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, a nakon što je Vlada Republike Srpske početkom sedmice utvrdila nacrt zakona o popisu stanovništva u ovom entitetu, s namjerom da se u februaru taj zakon usvoji u parlamentarnoj proceduri te izvrše pripreme za popis.

Utvrđenim nacrtom zakona predviđeno je da će se u Republici Srpskoj, od 1. do 15. aprila 2011. godine, provesti popis stanovništva, domaćinstava i stanova.

"Možda taj popis Evropa neće prihvatiti, ali će on postojati kao činjenica", kazao je premijer Vlade RS-a Milorad Dodik ove sedmice u Banjoj Luci.

Odgovor na pitanje da li je moguće provesti popis na teritoriji jednog dijela države, makar se zvao i Republika Srpska, dobili smo od Borisa Iarochevitcha, otpravnika poslova Delegacije Evropske unije u BiH: "Ne. Za Evropsku uniju, popis stanovništva treba da pokriva cijelu državu, a ne njen dio."

S obzirom na to da su se pojavile kalkulacije kako bi i drugi entitet, Federacija trebala organizirati paralelni popis, našeg sagovornika smo pitali je li to rješenje.

– Ne. Popis stanovništva treba provesti na državnom nivou, čak i ako su različiti stepeni decentralizacije prikupljanja i obrade podataka mogući. Međutim, Evropska unija preporučuje centralizovani pristup, jer je ekonomičniji i efikasniji, kaže naš sagovornik iz Delegacije Evropske unije u BiH.