Nezavisne novine: Osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja RS uskoro će većinu specijalističkih pregleda moći raditi u privatnim ambulantama uz minimalnu naknadu za participaciju.

Pacijenti će moći raditi pretrage iz oblasti interne medicine, neurologije, urologije, kardiologije, pneumofiziologije, dermatovenerologije, oftalmologije, otorinolaringologije, opšte hirurgije, pedijatrije i ginekologije.

Gordana Šukalo iz Udruženja doktora medicine privatne prakse RS rekla je da će Fond zdravstvenog osiguranja RS i privatne ambulante zajednički sprovoditi projekat "Poboljšanje dostupnosti konsultativno-specijalističke zdravstvene zaštite RS".

"Potpisivanje prvih ugovora između Fonda i ambulanti očekujemo u januaru 2010. godine, a početak realizacije projekta već početkom marta", kazala je Gordana Šukalo.

Ona je istakla da će troškovi liječenja pacijenata ići na teret Fonda, te da će osiguranici plaćati samo participaciju oko dvije marke, zavisno od pretrage.

"Pacijentima Srpske će biti omogućena lakša, dostupnija i kvalitetnija zdravstvena zaštita. Svjedoci smo koliko se pojedini specijalistički pregledi čekaju u javnim ustanovama i koliki je to problem bolesnim ljudima", pojasnila je Šukalo i dodala da će na preglede pacijenti dolaziti uglavnom prema preporuci ljekara porodične medicine.

Prema njenim riječima, sve privatne klinike će moći sklopiti ugovor ukoliko to budu željele.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS rekli su da će ovim projektom biti ponuđena potpuno nova organizacija zdravstvene zaštite za osiguranike.

"Biće proširena mreža specijalističkih ordinacija kako građani ne bi bili udaljeni od specijaliste više od 30 kilometara. Timovi porodične medicine zakazivaće pregled kod specijaliste, tako da će se na pregled znatno manje čekati", pojasnili su u Fondu.

Oni su takođe potvrdili da će pacijenti za ove preglede plaćati samo participaciju.

"Očekujemo da će se privatne specijalističke ordinacije u velikom broju prijaviti na javni poziv i da će potpisati ugovor sa Fondom, čime će osiguranici moći obavljati pregled i u njihovim ordinacijama sa ovjerenom zdravstvenom knjižicom", kazali su u Fondu.

Njihova očekivanja su da će sa gotovo istim novcem i boljom organizacijom obezbijediti neuporedivo bolju dostupnost kvalitetne i efikasne specijalističke zdravstvene zaštite.

Cijena pregleda npr. magnetnom rezonancom trenutno iznosi 300 KM, CT-om od 150 do 200 KM, dopler krvnih sudova i ultrazvuk srca su 60 KM.

Pored finansijskih olakšanja, pacijenti iz RS više neće morati čekati po nekoliko mjeseci na specijalističke pretrage.