Nezavisne novine: Zaposleni u javnoj upravi u BiH, analizirajući 11 evropskih zemalja u tranziciji, imaju najviše plate u odnosu na privatni sektor, saopšteno je juče iz Udruženja ekonomista RS – SWOT.

U analizi čiji je autor spoljni saradnik SWOT-a Ognjen Đukić, navodi se da su plate službenika u javnom sektoru RS u prošloj godini bile za 64 odsto, a u FBiH skoro 50 odsto veće u poređenju s primanjima radnika u privatnim firmama. U drugim tranzicionim zemljama istočne Evrope razlika u primanjima u korist državnih službenika iznosi najviše do 30 odsto, što je slučaj u Rumuniji, dok su u Estoniji i Slovačkoj plate u privatnom sektoru čak veće nego u javnoj upravi.

Navodi se da su plate činovnika u RS u periodu od 2006. do 2008. godine imale značajan rast i da su zbog broja zaposlenih, po sistemu “spojenih posuda”, uticale na formiranje plata u privatnom sektoru, posebno u uslužnoj djelatnosti, ali i industriji. Negativna posljedica toga je, ističu u SWOT-u, odliv stručnog kadra iz privrede u institucije javne uprave čime se smanjuje konkurentnost privatnih preduzeća.
“To ukazuje na potrebu donošenja dugoročnije politike određivanja plata u javnom sektoru u pravcu da se one ubuduće usklađuju prema privatnom sektoru, kakva je i evropska praksa”, ističu u Udruženju ekonomista RS.

Da bi se to postiglo naglašavaju potrebu revizije visine plata za pojedinačna zanimanja u javnom sektoru, te usklađivanje njihovog nivoa, napominjući da bi to podrazumijevalo smanjenje, ali i povećanje nekih plata. U velikom broju evropskih zemalja, kako se navodi, postoje nezavisna tijela koja periodično sprovode takve revizije.

“Nakon izvršene revizije, rast osnovice za obračun javnih plata bi se mogao vezati za rast prosječne plate u privatnom sektoru čime bi se obezbijedila njihova dugoročna ‘usidrenost’ za privatni sektor”, predlažu u Udruženju ekonomista RS – SWOT.