Nezavisne novine: Oko 200 zaposlenih u institucijama BiH, koji tu rade već deset godina, uz novembarsku platu dobilo je i jubilarnu nagradu od 630 KM, potvrđeno je u Ministarstvu finansija BiH.

Savjet ministara BiH u junu je donio odluku kojom je uvedena isplata jubilarnih nagrada, na osnovu koje će ove godine iz budžeta biti isplaćeno oko 120.000 KM. Po ovoj odluci, nagrade se isplaćuju i za 15, 20 i 25 godina staža, a za svaki jubilej povećana je i novčana nagrada, a time i troškovi u budžetu. Ranije su iz nadležnog ministarstva kazali da su ove nagrade zakonska obaveza.

Kako smo saznali, iz nekih ministarstava stigli su zahtjevi za isplate jubilarnih nagrada za 15 godina staža u bh. institucijama iako je dejtonska BiH nedavno proslavila tek 14. rođendan.

Ranko Šakota, pomoćnik ministra finansija BiH, potvrdio je da jesu stizali zahtjevi za isplatu jubilarne nagrade za 15 godina rada, ali to pravda nerazumijevanjem odluke Savjeta ministara.

“Moguće je da u bh. institucijama nisu najbolje shvatili odluku Savjeta ministara koja možda nije dovoljno precizna. Ovo se odnosi na institucije BiH koje faktički postoje od 1997. godine, a kasnije se njihov broj povećavao. Uputili smo objašnjenje institucijama koje su slale rješenja o isplati jubilarnih nagrada za 15 godina rada”, objasnio je Šakota.

Iz Ministarstva inostranih poslova (MIP) BiH poslali su više od 100 rješenja za isplatu jubilarnih nagrada, a među njima bio je znatan broj onih za koje je nadležna služba navela da rade 15 godina u MIP-u jer su računali i ratni period.

Na spisku koji je dostavljen iz MIP-a našao se i pomoćnik ministra za opšte poslove Haris Lukovac, koji je prije ove institucije radio u obavještajnoj službi AID.

Šakota kaže da se rad u institucijama BiH ne može računati tako što se uzima u obzir staž u institucijama prije rata iako su one bile državne. Ista situacija je i sa entitetskim carinskim upravama, obavještajnim službama, ministarstvima odbrane, jer su njihovim gašenjem nastajale nove institucije BiH.

Jubilarne nagrade izazvale su negodovanje u javnosti jer je Savjet ministara BiH usvojio ovakvu odluku u vrijeme kada su donošene i mjere štednje zbog ekonomske krize i stendbaj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.