Srna: Republika Srpska (RS) zauzela je u posljednjih nekoliko godina vodeću poziciji u BiH u oblasti razvoja informacionog društva, a kao logičan sljed napretka i finalni proizvod elektronske legislative nastao je portal “eSrpska”, izjavila je šef Biroa Vlade RS za odnose sa javnošću Vera Sajić.

“Riječ je o jedinstvenom internet portalu javne uprave RS, koji obuhvata informacije iz svih domena društvenog života RS, a koji je namijenjen građanima, studentima, zaposlenim i onima koji traže posao, domaćim i stranim licima, stručnjacima i početnicima, odnosno svim onim kojim je potrebna tačna i dostupna informacija”, navela je Sajić.

Ona je istakla da je cilj “eSrpske” da pojednostavi sve procedure na relaciji građanstvo – institucije, ubrzavanje administrativno-upravnih procedura pred nadležnim organima, poboljšanje postojećih poslovnih proseca u organima javne uprave, povećanje stepena transparentnosti funkcionisanja javne uprave, kao i unapređivanje poslovnih procesa u RS.

Prema njenim riječima, svi elektronski servisi na portalu eSrpska, podijeljeni su u dvije kategorije “građani” i “privreda”.

Sajić je pojasnila da kategorija za građane sadržati vodič kroz sva pitanja u domenu zaštite zdravlja, za zapošljavanje, porodicu, putovanja, socijalnu zaštitu, obrazovanje, borce i civilne žrtve rada, saobraćaj i vozila, penzionere, lične finansije, prava potrošača, pravni poredak RS, informacije iz sporta i kulture.

“Privrednici će imati podatke o malim, srednjim i velikim preduzećima, obavezama pravnih lica, turizmu, poljoprivrede, javnim nabavkama, elektronskom poslovanju, podsticajima, izvozu i uvozu, te o radu i radnim odnosima, odnosno pravima zaposlenih”, precizirala je Sajić.

Ona je dodala da “eSrpska” predstavlja prvu fazu u izradi informativnog portala za građane RS, a da slijedi pružanje mogućnosti korišćenja elektronskih servisa putem PKI infrastrukture.

“Naš finalni cilj, koji ujedno predstavlja i treću fazu razvoja, jeste uspostavljanje info-pultova na javnim mjestima, sa direktnim pristupom portalu `eSrpska`. Ovim bismo zaokružili kompletan proces od ideje do mogućnosti pristupa portalu svim građanima RS, što nas stavlja rame uz rame sa mnogo razvijenijim zemljama EU”, zaključila je Sajić.