Nezavisne novine: Mjere za poboljšanje stanja u poljoprivredi, koje je nedavno predložilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, trebalo bi da smanje nelojalnu konkurenciju, poboljšaju uslove za poslovanje domaće proizvodnje, te povećaju pokrivenost uvoza izvozom u agrarnom sektoru.

Prijedlog mjera izrađen je na osnovu zaključaka Predstavničkog doma parlamenta BiH i sugestija i prijedloga sa sastanka poljoprivrednih udruženja.

“Osnovni cilj mjera je jačanje domaće proizvodnje i povećanje pokrivenosti uvoza izvozom poljoprivrednih proizvoda putem niza akcija koje će provesti institucije na državnom, entitetskim i nižim nivoima vlasti”, ističe Mladen Zirojević, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, te napominje da će dokument biti proslijeđen Savjetu ministara BiH na usvajanje.

U njemu je navedeno 25 mjera čija je primjena uglavnom predviđena za 2010. godinu, mada je za pojedine mjere rok kraj ove godine.

Između ostalog, predviđena je izrada bilansa potreba i stanja za glavne poljoprivredne proizvode – žitarice, voće, povrće i vodu kako bi se stekao uvid u trgovinski promet BiH i na osnovu toga kreirale poljoprivredne politike.

Radi zaštite od prekomjernog uvoza planirano je donošenje zaštitnih mjera za određene poljoprivredne i stočarske proizvode. Takođe, predložena su poboljšanja u radu granične veterinarske inspekcije, te uspostava fitosanitarne inspekcije u skladu sa zahtjevima EU.

Mjerama se predviđa i usklađivanje entitetskih propisa sa Zakonom o poljoprivredi, prehrani i ruralnom razvoju BiH, kao i harmonizacija podsticaja na nivou BiH. Osim toga, predloženi su i izrada strategije robnih rezervi u BiH, usvajanje zakona o duvanu BiH, kao i dopuna odluke o kvotama za mašinski iskošteno meso.

U Udruženju poljoprivrednika u BiH, međutim, ponuđeni prijedlog ne smatraju ozbiljnom mjerom za zaštitu poljoprivredne proizvodnje, te tvrde da su vlasti izlobirane ili nesposobne da bh. poljoprivredu učine konkurentnom u uslovima liberalne trgovine.

Sead Jeleč, sekretar Udruženja poljoprivrednika BiH, ističe da predloženim setom mjera nije ponuđeno ništa novo.

“Ove mjere možda će pomoći prerađivačima koji uvoze sirovine, poput mesarske i mlinsko-pekarske industrije, ali ne i primarnoj proizvodnji. Bez diranja u carinsku politiku ili radikalnog povećanja podsticaja, domaća poljoprivreda je osuđena na propast”, ističe Jeleč.

Jerko Ivanković Lijanović, poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH, ocjenjuje da je riječ o dobrim prijedlozima koje hitno treba sprovesti.

“Naša poljoprivreda ne može dugo čekati. U situaciji kada entiteti ne mogu povećati poticaje, kada se ovogodišnji urod žita ne može prodati, a poljoprivrednici su u kreditima, te kad nam od 1. januara 2010. slijedi dodatno ukidanje carina za poljoprivredne proizvode iz EU od 25 posto, jedini izlaz su zaštitne mjere”, kaže Ivanković.

Slavko Jovičić, predsjedavajući Komisije za spoljnu trgovinu i carine Predstavničkog doma parlamenta BiH, kaže da bi sve snage trebalo usmjeriti na jačanje ekonomskog statusa poljoprivrednih proizvođača.