Dnevni avaz: Bosna i Hercegovina i Albanija uvjetno će se naći na bijeloj šengen listi kada Evropska komisija (EK) prizna da je BiH ispunila sve obaveze iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima, izjavila je jučer za "Dnevni avaz" izvjestiteljica za liberalizaciju viznog režima zemljama zapadnog Balkana Tanja Fajon, dan nakon zasjedanja Komiteta za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove (LIBE) Evropskog parlamenta (EP).

Koracin stav

– Prihvatili smo kompromis, da BiH i Albaniju uvjetno stavimo na bijelu šengen listu kada EK prizna da ste ispunili sva mjerila i da je to u skladu s procedurom. U principu, prihvatili smo ideju, za koju se zalažem od početka mandata, da ne bismo smjeli praviti podjele na Balkanu – kazala je Fajon.

No, ona smatra da se situacija sve više komplicira, jer su pravni stručnjaci EP-a, koji su bili izazvani od Evropske pučke stranke i zastupnice Ane Marije Korace-Bilt (Anna Maria Corazza-Bildt), preksinoć poručili da te ideje nisu pravno prihvatljive.

– To znači da moramo i dalje tražiti neke nove formulacije. Vjerujem da smo, prema podršci koju sam vidjela, u dobroj poziciji da pregovaramo sa EK i Vijećem EU kako bismo do glasanja u drugi polovini novembra sastavili zajedničku izjavu koja bi ubrzala viznu liberalizaciju za BiH i Albaniju – istakla je Fajon.

Dodatne popravke

Ona smatra da sada treba tražiti dodatne popravke izvještaja, kako bi on na kraju bio prihvatljiv za cijeli EP, pravne stručnjake, te da bi mogli biti nastavljeni pregovori sa EK i Vijećem EU o mogućnosti za ubrzavanje procedura za bezvizni režim za BiH i Albaniju.

Na koncu, ipak zaključuje da su, kada je riječ o ukidanju viza BiH i Albaniji, već postignuti dobri rezultati. Napominje i da će EK možda već do kraja godine u BiH poslati ekspertnu misiju, što bi bilo prije nego što je planirala.

– Ne isključujem ni mogućnost da će se uraditi konačna ocjena i prijedlog za viznu liberalizaciju za BiH i Albaniju već prije aprila iduće godine, što bi bilo prije sredine 2010. kako se očekivalo. No, kao što znate, EP u ovom slučaju ima samo savjetodavnu ulogu – ističe Fajon.