Дневни аваз: Босна и Херцеговина и Албанија увјетно ће се наћи на бијелој шенген листи када Европска комисија (ЕК) призна да је БиХ испунила све обавезе из Мапе пута за либерализацију визног режима, изјавила је јучер за &qуот;Дневни аваз&qуот; извјеститељица за либерализацију визног режима земљама западног Балкана Тања Фајон, дан након засједања Комитета за грађанске слободе, правду и унутрашње послове (ЛИБЕ) Европског парламента (ЕП).

Корацин став

– Прихватили смо компромис, да БиХ и Албанију увјетно ставимо на бијелу шенген листу када ЕК призна да сте испунили сва мјерила и да је то у складу с процедуром. У принципу, прихватили смо идеју, за коју се залажем од почетка мандата, да не бисмо смјели правити подјеле на Балкану – казала је Фајон.

Но, она сматра да се ситуација све више комплицира, јер су правни стручњаци ЕП-а, који су били изазвани од Европске пучке странке и заступнице Ане Марије Кораце-Билт (Anna Maria Corazza-Bildt), прексиноћ поручили да те идеје нису правно прихватљиве.

– То значи да морамо и даље тражити неке нове формулације. Вјерујем да смо, према подршци коју сам видјела, у доброј позицији да преговарамо са ЕК и Вијећем ЕУ како бисмо до гласања у други половини новембра саставили заједничку изјаву која би убрзала визну либерализацију за БиХ и Албанију – истакла је Фајон.

Додатне поправке

Она сматра да сада треба тражити додатне поправке извјештаја, како би он на крају био прихватљив за цијели ЕП, правне стручњаке, те да би могли бити настављени преговори са ЕК и Вијећем ЕУ о могућности за убрзавање процедура за безвизни режим за БиХ и Албанију.

На концу, ипак закључује да су, када је ријеч о укидању виза БиХ и Албанији, већ постигнути добри резултати. Напомиње и да ће ЕК можда већ до краја године у БиХ послати експертну мисију, што би било прије него што је планирала.

– Не искључујем ни могућност да ће се урадити коначна оцјена и приједлог за визну либерализацију за БиХ и Албанију већ прије априла идуће године, што би било прије средине 2010. како се очекивало. Но, као што знате, ЕП у овом случају има само савјетодавну улогу – истиче Фајон.