Dnevni avaz: Postane li butmirska inicijativa pozitivna i uspješna priča, to će predstavljati veliki pomak u kretanju ove zemlje ka EU. Za nas je to bitan proces, ne smijemo dopustiti da BiH bude jedina koja zaostaje za cijelom regijom, a mobilizacija svih snaga EU i SAD to zorno pokazuje i ne da prostora za neuspjeh, rekao je u intervjuu za "Dnevni avaz" Dimitris Kurkulas (Kourkoulas), šef Delegacije Evropske komisije (EK) u BiH.

Mobilizacija snaga

– Nažalost, BiH nije daleko napredovala posljednje godine. Stoga se nadamo i vjerujemo da će uspjeh butmirske inicijative pomoći BiH da ide dalje. Taj uspjeh značit će tranziciju OHR-a u Ured specijalnog predstavnika EU (EUSR) i učinit će mogućim niz izmjena Ustava koje su vezane uz usklađenost Ustava s Međunarodnom poveljom o ljudskim pravima te koje će učiniti zemlju efikasnijom i spremnijom da se nosi sa svim obavezama koje evropski proces nosi sa sobom – rekao je Kurkulas.

Govorite samo o uspjehu, znači li to da EU i SAD uopće ne računaju na mogućnost neuspjeha ili ponavljanja scenarija koji smo vidjeli na aprilskom paketu?

– Kada imate mobilizaciju snaga na tako visokom nivou kao što su Bilt (Bildt), Stajnberg (Steinberg) i Ren (Rehn) ne vjerujem da ima prostora za neuspjeh. Također, ne vjerujem da bh. lideri mogu dozvoliti da ne prihvate paket koji uzima u obzir strahove i interese svih strana.

Iz RS se čuje da nije vrijeme za promjene Ustava, a to je poručuju i ruski diplomati. Može li se uopće očekivati ikakav ozbiljan potez u tom smislu?

– Neću ulaziti u detalje prijedloga, jer se o tome još razgovara s liderima. A ovo je pravi trenutak za ustavne promjene, jer BiH sebi ne može priuštiti da zaostaje za susjedima kada su u pitanju integracije u EU i NATO.

Konkretno, ima li šanse da BiH dobije vladu i da bude ukinuto entitetsko glasanje?

– Vijeće ministara ili vlada… Terminologija nije važna.

Ali, nadležnosti itekako jesu…

– Imate zemalja članica EU koje imaju vijeća ministara, kao što je Italija, ali imaju sve nadležnosti da vode svoju zemlju. Zato mi ta terminologija ne znači mnogo. Mi ne želimo mijenjati strukturu zemlje, ovo nije "Dejton dva", želimo da postoji vlada koja će biti u mogućnosti da donese sve odluke kako bi se zemlja mogla kretati ka EU.

Privlačenje investicija

Kako s kočnicama entitetskog glasanja? Razmišlja li se o ukidanju ili redukciji tog mehanizma?

– To trenutno nije uvjet za bilo šta. To ostaje isključivo na političkim liderima da odluče šta je u ovom trenutku bitno za zemlju.

Mamac za prihvatanje ponude EU i SAD je ukidanje viza i stjecanje statusa kandidata za EU. Kada to možemo očekivati, ako se postigne uspjeh u butmirskom procesu?

– Prije svega, najveći mamac trebao bi biti zajednički interes svih građana da imaju efikasne institucije. Sve ove reforme neophodne su ne da bismo bili zadovoljeni mi ili Amerikanci, već da bi vaša zemlja bila efikasnija.

Status kandidata ima konkretne dobrobiti, prije svega privlačenje investitora. Ako pogledate druge zemlje, veoma značajan stepen povećanja stranih investicija desio se odmah čim su postale kandidati za članstvo. Stoga se nadam da će lideri to uzeti u obzir pri donošenju svoje odluke, što je od koristi za sve građane, narode, entitete, kantone…

I, kada bismo mogli dobiti status kandidata?

– Put ka tome znači prvo tranziciju OHR-a u EUSR, da bi se BiH mogla smatrati kredibilnom, a ta tranzicija zavisi od sposobnosti bh. lidera da ispune uvjete. Potom moraju uslijediti neophodne izmjene Ustava da bi EK mogla dati pozitivnu ocjenu o napretku BiH Vijeću EU, koje odobrava konačnu odluku o davanju statusa kandidata. Ne mogu reći konkretne datume, ali ako uvjeti budu ispunjeni, to će ići vrlo brzo.

Najveći angažman EU i SAD

Kurkulas kaže da nije vidio veći angažman EU i SAD u bilo kojoj zemlji kao sada u BiH i da zbog toga s optimizmom očekuje pozitivan ishod butmirskog procesa.

– U EK sam dugo, a posljednjih 20 radim na zemljama koje su uključene u proces proširenja EU. Nikada nisam vidio ovako darežljivu i velikodušnu ponudu ni ovakvu vrstu mobilizacije svih naših snaga da se pomogne jednoj zemlji – rekao je Kurkulas.

Sami ispuniti uvjete

Šef Delegacije EK nije mogao precizirati kada će se BiH naći na bijeloj šengen listi, dodajući da eksperti EK još analiziraju naš izvješaj o ispunjavanju uvjeta.

– Kada sumiramo šta je učinjeno, moći ćemo preciznije reći kada se može očekivati ukidanje viza. Objektivno, želimo da vize bh. građanima budu ukinute što prije. Ali, vaša zemlja mora nam pomoći u tome, mi ne možemo ispunjavati uvjete za vas – kazao je Kurkulas.