Nezavisne novine: BiH je ispunila oko 90 odsto zahtjeva koji vode ka liberalizaciji viznog režima, rekao je Dimitris Kurkulas, šef delegacije Evropske komisije u BiH.

"U odnosu na stanje u julu, uočljiv je veliki napredak", dodao je Kurkulas, osvrćući se na tadašnju negativnu ocjenu Evropske komisije o liberalizaciji viznog režima za BiH.

On je naveo da su od tada između RS i FBiH usklađeni neki neophodni zakoni.

"Ne mogu prejudicirati mišljenje eksperata, ali koliko mi možemo procijeniti, taj je posao zadovoljavajuće obavljen", dodao je Kurkulas.

On je istakao da u BiH preostaje problem biometrijskih pasoša, čije štampanje kasni mjesec dana zbog tehničkih problema u njemačkoj štampariji.

On je dodao da je BiH sada na sličnom nivou na kojem su u junu bile Srbija i Crna Gora, kad ih je Evropska komisija preporučila Savjetu za liberalizaciju viznog režima.

"Svima nam je žao što BiH nije bila spremna ranije. Ali, uvjeren sam da je ispunjavanje uslova i dostizanje standarda, u prvom redu korisno za BiH", rekao je Kurkulas.

U Evropskom parlamentu danas će biti održana rasprava o vizama za zapadni Balkan, a nacrt izvještaja predstaviće poslanik Slovenije u Evropskom parlamentu Tanja Fajon.

U ime Komiteta za građanske slobode i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta, Fajonova poziva da se uzme u obzir napredak, te da se, koliko je god brže moguće, omogući liberalizacija viznog režima.

Ukoliko Brisel konstatuje da su BiH i Albanija napredovale u ispunjavanju uslova, moraće biti donesena nova uredba koja bi se odnosila na ove dvije zemlje, a za to će biti potrebno najmanje šest mjeseci.

Fajonova je izjavila da Komitet računa na podršku Evropskog parlamenta u vezi s tim da BiH i Albanija budu stavljene na bijelu listu i da se državama članicama da jasan signal da kada ove dvije zemlje ispune sve uslove, da će se što prije pridružiti slobodnom viznom režimu.

To bi značilo da za BiH i Albaniju ne mora biti donosena posebna uredba, nego da Evropska komisija ove dvije zemlje "priključi" ostalim zemljama zapadnog Balkana za koje je već dato zeleno svjetlo da će, po ispunjenja uslova, dobiti viznu liberalizaciju.