Služba za pružanje podrške korisnicima za pitanja izvoza Evropske komisije (EC) nedavno je pokrenula ažuriranu internet stranicu koja izvoznicima iz zemalja u razvoju olakšava pristup tržištu Evropske unije (EU). Osim informacija o uvoznim tarifama, uvoznim zahtjevima i trgovinskim statistikama, internet stranica sada nudi i detaljne informacije o preferencijalnim aranžmanima koji su na snazi između EU i zemalja u razvoju.

Stranica , također, nudi niz instrumenata za pomoć kako bi dalje pomogla izvoznicima iz zemalja u razvoju da iskoriste mogućnosti izvoza koje se nudi u ovim aranžmanima.

Ovo je posebno zanimljivo za srednja i mala preduzeća koja žele izvoziti u zemlje EU, ali nisu dovoljno upoznati sa pravilima za uvoz u EU. Internet stranica je dostupna na engleskom, francuskom, španskom i portugalskom jeziku, saopćeno je iz Delegacije EC u BiH.

Stranica je pokrenuta 2004. godine i od tada je broj posjeta stalno rastao.

Najviše je posjetilaca iz Latinske Amerike, zatim iz Azije, zemalja Mediterana, Afrike, Kariba i Pacifika, a ovu internet stranicu koriste i evropski uvoznici, objavila je novinska agencija Onasa.