Nezavisne novine: Novi sistem registracije vozila počinje od 28. septembra, a vlasnici automobila u BiH neće morati mijenjati svoje saobraćajne dozvole i registarske tablice od ovog datuma.

Iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH i Agencije za identifikacione dokumente i razmjenu podataka (IDDEEA) napominju da će vlasnici vozila kada im istekne registracija dobiti i nove dokumente, koji do sada nisu postojali.

Potvrda o vlasništvu vozila, takozvana vlasnička knjižica je novi dokument kojim se povećava sigurnost procesa registracije vozila i umanjuje se mogućnost zloupotreba i krađe motornih vozila.

"Za sva vozila će stupanjem na snagu novog pravilnika pri redovnoj registraciji vozila biti izdata potvrda o vlasništvu, tako da će u roku od godinu primjene novog koncepta registracije sva vozila imati ovaj dokument. Promjena vlasništva nad vozilom neće biti moguća bez ovog dokumenta", navodi se u saopštenju resornog ministarstva i IDDEEA.

Za zamjenu ukupno 35 KM

Savjet ministara BiH utvrdio je juče cjenovnik prema kojem će nove registarske tablice koštati 20 KM, a po pet KM potvrda o vlasništvu vozila, potvrda o registrovanju i unutrašnji, odnosno spoljni stiker. Na sjednici je prihvaćena informacija Ministarstva komunikacija i transporta o početku izdavanja novih dokumenata za registrovanje vozila.

Novina je i potvrda o registraciji vozila koja se uvodi umjesto dosadašnje saobraćajne dozvole.

"Saobraćajna dozvola ostaje u upotrebi i zamjenjuje se potvrdom o registraciji tek nakon popunjavanja svih slobodnih polja za produženje registracije u dokumentu saobraćajne dozvole", piše u saopštenju.

Ističu da će saobraćajna dozvola služiti kao potvrda o registraciji do njene zamjene.

"Proces godišnje registracije vozila neće biti moguć bez ovog dokumenta, osim u slučaju da ovaj dokument nije izdat, već se umjesto njega koristi postojeća saobraćajna dozvola", napominju iz nadležnih institucija.

Vozači će na svojim vozilima morati imati stiker, odnosno naljepnicu koja se izdaje u MUP-u prilikom registracije.

"Na naljepnici će biti naznačen rok važenja registracije vozila. Vlasnik vozila naljepnicu lijepi na propisano mjesto na vozilu, odnosno na unutrašnju stranu vjetrobranskog stakla i to za putničke automobile: gornji desni ugao, a za ostala vozila: donji desni ugao.

Za vozila bez vjetrobranskog stakla na zadnjoj registarskoj tablici iznad prve horizontalne linije", naglasili su u saopštenju.

Kako je saopšteno, registarske tablice će biti izdavane samo jednom i praktično će "pratiti vozilo".

"Nove tablice će biti ispisane brojevima i slovima A, E, J, K, M, O, T i sa međunarodnom oznakom BiH i plavim poljem u lijevom dijelu tablice", navodi se u saopštenju, a na fotografiji je vidljivo da sada u prvom broju ima jedno slovo, a ne samo trocifreni broj kao do sada.

Iz ovih institucija upozorili su građane da neće biti masovne zamjene registarskih tablica.

"Vozila u vlasništvu fizičkih i pravnih lica zadržavaju postojeće tablice dok je vozilo u njihovom vlasništvu. Samo u slučaju promjene vlasništva vozilo dobija nove tablice, koje će važiti dok je vozilo u upotrebi i 'prate vozilo' bez obzira na buduću promjenu vlasništva nad vozilom", navodi se u saopštenju.

Tablice će, ipak, morati da mijenjaju vozila koja su kupljena po osnovu ugovora o lizingu, taksi vozila, vozila diplomatskih i konzularnih predstavništava u BiH i traktori, te radne mašine, radna vozila i motokultivatori, čija će dokumenta u roku od godinu od početka primjene novog koncepta registracije biti u potpunosti zamijenjena.

Novina je da će i probne tablice biti od istog materijala od kojeg su i ostale tablice i iste će se vraćati MUP-ovima prije preuzimanja novih tablica. Registracije će se i dalje obavljati u MUP-ovima prema mjestu prebivališta, odnosno sjedišta za pravna lica.