Nezavisne novine: Godinama najavljivana zamjena saobraćajnih dozvola u BiH počeće od 28. septembra ove godine, potvrđeno je juče u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH. Dario Bušić, šef Odsjeka za drumski i željeznički saobraćaj u Ministarstvu, kaže da će tog dana stupiti na snagu Pravilnik o registraciji vozila čime se stiču svi uslovi da počne zamjena saobraćajnih dozvola.

"Planirali smo da to počne od 15. septembra, ali zbog nekih tehničkih problema sa uvezivanjem stanica za tehnički pregled vozila u Brčko distriktu i Republici Srpskoj počeće 28. septembra", rekao je Bušić.

Podsjetio je da će vlasnici automobila ubuduće umjesto saobraćajne dozvole imati vlasničku karticu, potvrdu o registraciji, te stiker, istaknut na vidnom mjestu vozila na osnovu kojeg se utvrđuje tehnički pregled i ispravnost vozila, a od kraja septembra izdavaće se i nove registarske tablice. Dokumenti se ne moraju mijenjati odmah, nego kada istekne registracija, pa se ne očekuju gužve.

Baza podataka o vozilu i registraciji pohranjena je u Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA), gdje je proveden konkurs za izbor najpovoljnijeg ponuđača za registraske tablice i ostalu dokumentaciju pri zamjeni saobraćajnih dozvola.

Konzorcij ASA – KIG (firme iz BiH i Slovenije) odabran je za najpovoljnijeg ponuđača za nabavku nepersonalizovanih registarskih tablica i folije za bojenje tablica. Ugovori su sklopljeni i sa njemačkom firmom "Tonnjes" koja je nabavila opremu za personalizaciju registarskih tablica, te sa slovenačkom firmom CETIS za stikere, kao i potvrde o vlasništvu i registraciji vozila.

Iz IDDEEA su ranije najavili da vlasnici vozila ne moraju odmah mijenjati svoje dokumente, te da ne očekuju gužve zbog novina u ovom procesu. Vlasnici vozila dokumente će mijenjati kada im istekne registracija vozila, a tada će dobiti vlasničku karticu i potvrdu o registraciji vozila, dok će na automobilu morati imati stiker o tehničkom pregledu vozila.

Cijena novih registarskih tablica još nije poznata, a ukoliko ne žele vlasnici nemaju obavezu da nabavljaju nove registarske tablice. Nove tablice biće obavezne u slučajevima koji su i sada utvrđeni zakonom, odnosno ako se kupuje novo vozilo ili mijenja vlasništvo.