Dnevni avaz: Nakon što prijedlog izmjena i dopuna Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH na jučerašnjoj sjednici nije dobio dovoljno glasova poslanika u Predstavničkom domu Državnog parlamenta, prijedlog je upućen Kolegiju Doma na usaglašavanje. Kako od 27. jula parlamentarci idu na kolektivni godišnji odmor, odluka o smanjenju bit će prolongirana do septembra.

Prema prijedlogu izmjena ovog zakona predviđeno je smanjenje naknada državnim službenicima i namještenicima za korištenje godišnjeg odmora (regresa) sa dosadašnjih 630 na oko 570 KM, te drugih naknada i privilegija (stimulacija, prekovremeni rad i slično).

Prijedlog kluba poslanika Stranke za BiH za izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama vlasti BiH kojim je predviđeno uvrštavanje  primanja poslanika i delegata u okvire ovog zakona izazvala je zbrku na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Ovim zakonskim izmjenama predviđeno je i ukidanje člana 30. kojim se dokidaju prava na naknade za rad u upravnim i nadzornim odborima, te komisijama i radnim tijelima. Kako je istakao predsjedavajući Administrativne komisije Remzija Kadrić na ovaj način  bi se ostvarile uštede od čak milion KM.

Međutim, predsjedavajući Kluba SNSD-a Drago Kalabić izjavio je da ovim izmjenama poslanicima ne bi bile smanjene plaće, te da ova inicijativa predstavlja samo farsu za javnost.

Burnu raspravu jučer je izazvalo i prijedlog kandidata za članove Vijeća RAK-a. Bošnjačke poslanike posebno je iritiralo što je na listu stavljen Slobodan Bošković, nekadašnji bliski saradnik Radovana Karadžića. Međutim, poslanik PDP-a Branko Dokić kazao je da je razgovor ovog čovjeka 1991. godine sa Karadžićem nedovoljan argument da mu se ospori članstvo u Vijeću RAK-a. Poslanik SDA Husein Nanić zatražio je da Nikola Špirić kao prvi čovjek državne vlade prvo potvrdi imenovanje direktora RAK-a, nakon čega će biti nastavljeni razgovori o članovima Vijeća ove institucije.