Dnevni avaz: Udruženja potrošača sve češće upozoravaju građane da voće i povrće koje se na pijacama prodaje izvan sezone sadrži ogromne količine pesticida. Tako je u Hrvatskoj na uvoznim jagodama i jabukama pronađeno nekoliko vrsta pesticida, od kojih su neki i zabranjeni.

– Svima treba biti jasno da jagode i paradajz koji su ogromni i savršeno crveni ne mogu biti uzgojeni bez sredstava za ubrzano zrenje, pesticida, a najvjerovatnije su i genetski modificirani. Nadzor nad tržištem u BiH je loš i ustanove koje bi trebale kontrolirati šta se uvozi i šta jedemo ne rade svoj posao – kazao je za naš list Mesud Lakota, sekretar Udruženja za zaštitu interesa potrošača KS.

Na opasnost od prisustva pesticida na voću i povrću upozorava i prof. Amela Peljto s Instituta za zaštitu bilja i prehrambenih proizvoda Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu.

– Pesticidi su otrovi koji mogu uzrokovati razne promjene u organizmu, počevši od iritacije kože i očiju pa sve do najtežih oblika toksičnosti kao što su kancerogenost i teratogenost. Pesticidi u malim količinama nisu otrovni, ali postoji mogućnost nakupljanja u organizmu – objašnjava Peljto

Potcrtava da su najveći krivci za nesređenu situaciju u oblasti upotrebe pesticida u voću i povrću Uprava za zaštitu zdravlja bilja i Agencija za sigurnost hrane BiH.

– One su trebale donijeti pravilnike iz svoje nadležnosti, usklađene s onima u Evropskoj uniji, ali koliko znam, to još nisu učinili – kaže Peljto.