Nezavisne novine: Misiji BiH pri Ujedinjenim nacijama juče je iz Ministarstva inostranih poslova upućena instrukcija da bude zatvorena veb stranica bh. misije koja se nalazi na zvaničnom sajtu UN-a.

Potvrđeno je ovo u Ministarstvu inostranih poslova BiH (MIP) nakon što je zaključeno da ima značajnih nedostataka na veb stranici koju je kreirala Američko-bosanska fondacije za kulturu (ABFC).

BiH podijeljena na pet regija

Na veb stranici Misije BiH u UN-u (www.bhmisijaun.org) postoji link za bh. turizam, gdje je BiH na karti podijeljena na pet regija. U Turističkoj zajednici Federacije BiH, koja je ovu internet stranicu pokrenula uz pomoć Evropske komsije kazali su da su regije podijeljene na ekonomskom principu po EURED podjeli. U Službi za informisanje Turističke zajednice FBiH kazali su da je takva regionalna podjela bila uslov Evropske komisje koja je finansirala 76 odsto troškova ovog projekta, pokrenutog još 2003. godine.

U MIP-u je potvrđeno da Misiji BiH pri UN-u nisu nikada dali saglasnost za puštanje ove veb stranice, ali je ona otvorena prije pet dana, o čemu je ABFC obavijestila javnost u svom saopštenju.

Pijanista Saša Toperić, predsjednik Američko-bosanske fonadacije za kulturu, ujedno je i savjetnik u Misiji BiH pri UN-u, gdje ga je po ugovoru o djelu angažovao Sven Alkalaj, ministar inostranih poslova BiH.

Ivan Barbalić, ambasador BiH u Ujedinjenim nacijama, nedavno je obavijestio Predsjedništvo i Savjet ministara BiH da je bio protiv Toperićevog angažmana, jer je tražio da bude angažovan savjetnik za međunarodno pravo.

Na koji način će BiH nastaviti vođenje kampanje za prijem u nestalno članstvo SB UN-a juče nismo mogli saznati od Miloša Price, šefa Koordinacionog tima za vođenje kampanje. U MIP-u nam je rečeno da je Prica otputovao u Njujork u bh. misiju. U Njujork je otputovao još jedan član Koordinacionog tima Nerkez Arifhodžić, savjetnik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, za čiji je četrdesetodnevni boravak MIP izdvojilo oko 14.500 KM.

Iako je Alkalaj tražio oko 600.000 KM za podršku ove kampanje, iz Ministarstva finasija i trezora su im preporučili da to finansiraju iz unutrašnjih rezerevi štedeći na drugim stavkama.

Nakon ove sugestije iz MIP-a je ubrzo stigao novi zahtjev za 450.000 KM. Iz Ministarstva finansija i trezora potvrdili su juče da su ponovo dali negativno mišljenje. Podsjetili su MIP da ima svoje rezerve za zapošljavanje 35 službenika, što može iskoristiti u slučaju povećanja broja ljudi u Misiji BiH pri UN-u.

Juče nismo uspjeli da dobijemo komentar iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića.