Nezavisne novine: Ekonomska kriza koja je pogodila čitav svijet neće zaobići ni RS čije će efekte osjetiti cijelo društvo, a njen glavni udar očekuje se u martu i aprilu.

Ovo je juče istaknuto na završnoj javnoj raspravi u Banjaluci o Vladinim mjerama za ublažavanje negativnih efekata svjetske ekonomske krize.

Sindikati i privrednici zadovoljni mjerama

Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS, ocijenila je da je dobro što je Vlada RS krenula u predupređenje negativnih efekata ekonomske krize. Ona je kazala da ove mjere dugoročno mogu postići rezultat, ali da osim mjera za tekstilnu i kožnu industriju ne djeluju odmah."U ovom trenutku treba svjež novac, a ove mjere ne odgovaraju na pitanje kako doći do njega", kazala je Mišićeva. Prema njenim riječima, u ovoj godini će se voditi borba za svako radno mjesto, te da je Sindikat zbog krize neka prava stavio na "stend baj", ali da neće dozvoliti ukidanje bilo kojeg prava. Borko Đurić, predsjednik Privredne komore RS, je kazao da su privrednici uglavnom zadovoljni ponuđenim mjerama, ali da imaju tehničke primjedbe. On je rekao da se privrednici ne slažu s ponuđenim prijedlogom da se skrati radno vrijeme kao način zadržavanja sadašnjeg broja zaposlenih, jer to bi bilo neracionalno.

Milorad Dodik, premijer RS, je kazao da kriza ne smije poslužiti kao izgovor, dodajući da se u RS očekuje usporavanje privrednog rasta, ali ne i recesija.

Prezentujući mjere Vlade, koje bi Narodna skupština RS trebalo da usvoji u ponedjeljak, premijer RS je rekao da su ove godine u javnoj potrošnji predviđene restriktivne mjere, dok će sa druge strane u privredi biti podsticajne.

Prema njegovim riječima, Vlada RS će podržavati proizvodnju, ali neće upasti u zamku da finansira preduzeća koja su "hronični bolesnici", kojima kriza može poslužiti samo kao izgovor.

Kao pozitivnu stvar koja uliva optimizam i očekivanja da RS neće ući u recesiju, Dodik je naveo realizaciju velikih infrastrukturnih projekata, odnosno početak gradnje autoputeva i hidroelektrana na Bosni i Bistrici.

On je podsjetio i na pravovremenu privatizaciju "Telekoma Srpske" i Naftne industrije ističući da ta sredstva nisu otišla u javnu potrošnju i da je preostalo još oko 580 miliona KM za investiranje.

Osim investicija, Dodik je najavio i restriktivne mjere u javnoj potrošnji, kao što su plate rukovodilaca, smanjenje troškova za kancelarijski materijal, troškova nabavke i održavanja automobila, te na racionalizaciju zapošljavanja u administraciji, uz poboljšanje efikasnosti rada.

"Restriktivna politika javne potrošnje podrazumijeva čvrsta budžetska ograničenja, a ukupna javna potrošnja u 2009. godini treba da bude održana na planiranom nivou do 40 odsto BDP-a i njen rast mora da prati produktivnost rada u privredi", kazao je Dodik.

Premijer je rekao da će Vlada RS učestvovati i u kontroli cijena osnovnih životnih namirnica, navodeći da nije logično da se cijena hljeba poslije pada cijena goriva i pšenice na svjetskom tržištu ne mijenja.

Aleksandar Džombić, ministar finansija RS, kazao je da je prvi udar krize bio u oktobru prošle godine.

Ministar finansija je kazao da je prvi udar na banke dobro podnesen, a da su se zahvaljujući Investiciono-razvojnoj banci zadržale kreditne aktivnosti banaka koje danas na svjetskom tržištu teško dolaze do novca.

Anton Kasipović, ministar prosvjete i kulture RS, kazao je da predložene mjere ne treba shvatiti samo kao ekonomsko, "već i kao patriotsko pitanje".