Dnevni list: Federalna uprava za inspekcijske poslove u suradnji sa županijskim inspektorima u studenome izdala je 6436 prekršajnih naloga i izdali kazni u visini od čak 5,412.266 maraka, potvrdio nam je direktor Uprave Ibrahim Tirak. Najbolji rezultati su zabilježeni u radu tržišne inspekcije, koja je za nepunih mjesec dana izdala 3042 kazne iz oblasti trgovine, ugostiteljstva i obrta. Važno je naglasiti da je u ovoj oblasti izvršeno više od četiri tisuće inspekcijskih pregleda, a da su evidentirane 3042 povrjede zakona, što znači da je samo 1000 poslodavaca djelovalo u skladu sa zakonom. Za sve nepravilnosti izrečene su kazne u ukupnoj visini od 2,928.870 maraka. Pored izrečenih prekršajnih kazni inspektori su privremeno stavili izvan prometa proizvode i robu s nepropisnom deklaracijom u vrijednosti 190.480 maraka.

Najviše radnika na crno iz Hercegovine

Inspekcijskim nadzorom zatečena je 691 neprijavljena zaposlena osoba, te su po toj osnovi izdana 1842 prekršajna naloga, a financijska realizacija iznosi 1,861.900 maraka.

“Zatečen je daleko manji broj osoba koje su angažirane na radu kod subjekta nadzora suprotno zakonu, a i disciplina isplate plaća i uplate doprinosa je na većoj razini nego je to konstatirano ranijim kontrolama. Posebno je značajan pozitivan odnos javnosti prema provedenim aktivnostima i aktivno sudjelovanje u otkrivanju i prijavljivanju poslodavaca kod kojih su angažirane osobe na radu na crno”, kazali su nam iz Federalne uprave za inspekcijske poslove. Najveći broj radnika na crno zatečen je u HNŽ-u – 213, te u Sarajevskoj županiji – 143. Prometna inspekcija je u studenome izdala 563 prekršajna naloga, dok je u prometu nađeno 40 osoba koje rade na crno.

“Kontrolom vozila i posjedovanja važećih rješenja o ispunjavanju tehničko-eksploatacijskih uvjeta za vozila, uočeno je da stanice tehničkog pregleda izdaju potvrde o ispravnosti i opremljenosti vozila za eksploataciju u suprotnosti s odredbama zakona”, kažu iz prometne inspekcije, dodajući da su inspektori utvrdili da su određene stanice na nezakonit način vršile nadzor rada, te da su protiv njih izdani prekršajni nalozi.

Bolnice u HNŽ-u nemaju potrebnu dokumentaciju

Zapažanja inspekcija sanitarno-zdravstveno-farmaceutskog inspektorata je da se u  

provedenim nadzorima i pored izdanih prekršajnih naloga stanje u oblastima iz nadležnosti ovog inspektorata popravlja, naročito u privatnoj praksi.

 “Problemi u javnim zdravstvenim ustanovama primarne i tercijarne razine su i dalje prisutni u pogledu ispunjavanja formalno-zakonskih uvjeta. Dokumentacija nije kompletna ili je zastarjela, ili po zahtjevu subjekata nadzora ministarstva zdravstva nikad nisu odgovorila. Tako da navedene ustanove ne posjeduju rješenja u pogledu prostora, kadra i medicinsko-tehničke opreme”, stoji u izvještaju inspekcije. Ove konstatacije odnose se na Hercegovačko-neretvansku i Tuzlansku županiju, te je u tom smislu resorni inspektorat izdao rješenja da te ustanove usklade ili pribave rješenja u roku koji im je naložen.