Nezavisne novine: Aleksandar Džombić, ministar finansija RS, obrazložilo je juče poslanicima parlamenta RS Prijedlog budžeta RS za 2009. godinu u iznosu od 1,67 milijardi KM, što predstavlja povećanje za šest odsto u odnosu na ovogodišnji rebalans.

Govoreći o razlikama između Nacrta i Prijedloga budžeta RS za 2009. godinu, Džombić je rekao da su u Prijedlogu izvršne određene izmijene na rashodovnoj strani budžeta.

Prema Džombićevim riječima, na pozicijama bruto plata i naknada troškova zaposlenih došlo je do povećanog izdvajanja u iznosu od 1,4 miliona  KM uz istovremeno smanjenje opšte unutrašnje rezerve, koja se nalazi u okviru ostale budžetske potrošnje, kao i preraspodjele unutar pojedinih budžetskih korisnika.

Ministar  finansija je objasnio da je projektovani prihod po osnovu poreza na dohodak u 2009. godini 162,5 miliona KM, što predstavlja rast od 11,8 miliona KM, odnosno 7,8 odsto u odnosu na ovogodišnji rebalans.

Predstavnici opozicije iznijeli su najviše primjedba na male podsticaje u poljoprivredi i nedovoljna izdvajanja za prosvjetu. Do zaključenja ovog broja poslanici nisu glasali o budžetu.