Nezavisne novine: Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH za 11 mjeseci ove godine prikupila je na jedinstveni račun pet milijardi i 375 miliona KM, što je rekordan prihod i izvjesno je da će planirani godišnji prihod biti premašen, saopštno je juče iz UIO BiH.

Od navedenog iznosa, 825 miliona KM vraćeno je obveznicima koji su ostvarili prihod povrata PDV-a u ovoj godini, tako da neto iznos prikupljenih prihoda na jedinstvenom računu iznosi četiri milijarde i 550 miliona KM, što je za 7,3 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, kada su od indirektnih poreza prikupljene četiri milijarde i 240 miliona KM.

“Plan je da u ovoj godini od indirektnih poreza – PDV-a, carina, akciza i putarine, budu prikupljene četiri milijarde i 830 KM, ali je izvjesno da će ovaj iznos biti premašen“, navodi se u saopštenju i dodaje procjena da će do kraja godine neto prihod na jedinstvenom računu iznositi pet milijardi KM.

Sa jedinstvenog računa za institucije BiH za 11 mjeseci ove godine izdvojen je 615 milion KM, Federaciji BiH su pripale dvije milijarde i 538 miliona KM, Republici Srpskoj milijarda i 258 miliona KM, a Brčko distriktu 139 miliona KM.

UIO BiH podsjeća da se prihodi sa jedinstvenog računa dijele u skladu sa Zakonom o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, te u skladu sa Pravilnikom i odlukama Upravnog odbora o koeficijentima za raspodjelu prihoda.