Nezavisne novine: Matični uredi u BiH treba da budu elektronski uvezani, što bi spriječilo zloupotrebe kod izdavanja ličnih dokumenata, upozorio je Sredoje Nović, ministar civilnih poslova BiH. On je na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma bh. Parlamenta, gdje je razmatrana analiza stanja u bivšem projektu CIPS, kazao da se zloupotrebe dešavaju prije unosa podataka u jedinstvenu bazu ličnih dokumenata.

"Dešava se da osoba za izdavanje ličnih dokumenata prijavi adresu Predsjedništva BiH i to prođe. Zbog takvih slučajeva, koje propuste u MUP-u, važno je elektronski uvezati i matične urede", kazao je Nović, koji je prije dva dana održao sastanak s predstavnicima svih MUP-ova u BiH. Kako bi ovaj sistem bio uspostavljen, Savjet ministara je nedavno zadužio Agenciju za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) da propiše načine elektronske provjere i dostave podataka iz svake opštine za sve matične urede neophodne za izdavanje pasoša i ličnih karata.

Savjet ministara zahtijeva inspekciju

Kako bi bile spriječene sve moguće zloupotrebe, Savjet ministara BiH je preporučio da entitetski, kantonalni i lokalni organi najkasnije do 1. januara 2010. godine, u svim matičnim uredima uspostave digitalno ovjerenu elektronsku evidenciju građana u skladu sa propisima, te da vrše inspekcijske nadzore na svakoj lokaciji minimalno dva puta godišnje.

Kako smo saznali, od zaštite procedura izdavanja ličnih dokumenata zavisiće i brzina uvođenja biometrijskih pasoša, ali i bezvizni režim za građane BiH.

MUP-ovi u BiH nadležni su da vrše inspekcije u matičnim uredima, ali na nekoliko dopisa upućenih na njihove adrese dobili smo samo šture podatke bez konkretnih pokazatelja koliko je nepravilnosti otkriveno.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo odgovorili su da inspektori Odjeljenja za pravne poslove i inspekcijski nadzor kontrolišu matične urede i u slučaju nepravilnost prave zapisnik da one budu otklonjene.

"Na području KS usljed ratnih dejstava bio je uništen određen broj matičnih knjiga, te je u takvim slučajevima vršena rekonstrukcija istih", naveli su iz MUP-a KS, podsjećajući da su matične knjige koje su u ratu bile izmještene u RS komisijski vraćene sarajevskim opštinama. U Ministarstvu uprave i lokalne samoprave RS kazali su da oni kontrolišu rad matičnih ureda, ali da su za eventualne nepropisane ispravke u matičnim knjigama zaduženi u MUP-u RS.