Dnevni avaz: Evropska unija ima jasne namjere da uloži više novca putem evropskih banaka u različite projekte u BiH, uključujući krupne infrastrukturne, potvrdio je jučer u razgovoru za "Dnevni avaz" Dimitris Kurkulas (Kourkoulas), šef Delegacije Evropske komisije (EK) u BiH.

Oslobađanje od PDV-a

Kurkulas je pozdravio i odluku Fiskalnog vijeća da podrži oslobađanje projekta pomoći EU od plaćanja PDV-a, kazavši kako sada očekuje i da tu odluku konačno donese i Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Bespovratna pomoć

– Da, to je naša želja i cilj. Znamo da Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska investiciona banka (EIB) imaju poprilično velike fondove na raspolaganju za BiH i infrastrukturne projekte – kaže Kurkulas.

Tome treba pridodati, ističe on, i bespovratnu pomoć Evropske komisije, koja će do 2011. godine u BiH iznositi više od 300 miliona eura kroz fondove za pretpristupnu pomoć.

– Ono što mi iz Komisije sada namjeravamo uraditi jeste da osiguramo za BiH dovoljno sredstava kako bi se mogla uraditi priprema i studije izvodljivosti za te projekte, za šta je potrebno također dosta novca. Na osnovu toga onda bi država mogla povući velike sume novca kroz povoljne kredite za kapitalne projekte – ističe Kurkulas.

Prioriteti Evropskog partnerstva

Kurkulas je odgovorio i na Dodikove optužbe da Evropska komisija traži „politički motivirane projekte  u kojima se traži formiranje institucija koje nisu dogovorene niti predviđene Ustavom“.

– Mi govorimo o prioritetima Evropskog partnerstva, šta BiH treba uraditi ako hoće u Evropsku uniju. Recimo, u slučaju bankarske supervizije smatramo da je potrebno imati državnu agenciju. Ali, to ne znači da se neka druga pitanja ne mogu regulirati na nivou bliže saradnje entiteta. Ako hoće da napreduje prema EU, to se mora uraditi. Mi smo otvoreni za razgovore ako Dodik misli da ima bolje rješenje – kaže Kurkulas.

On je potvrdio i da je u toku izrada strategije budućeg međunarodnog angažmana u BiH.

– O tome se intenzivno razgovara i Evropska komisija aktivno je uključena u to. Ta strategija donijet će rješenje pitanja ko će biti ključni igrač u BiH, hoće li to biti OHR ili specijalni predstavnik Evropske unije, kao i druga pitanja. O tome će raspravljati i Vijeće EU za vanjske i opće poslove u novembru – kaže Kurkulas.

Odgovor Dodiku

Šef Misije Evropske komisije osvrnuo se i na izjave premijera RS Milorada Dodika u kojima je, nakon sastanaka o problemima u implementaciji projekta finansijske pomoći, kritizirao  Komisiju „zbog formiranja pet regija  i ignoriranja ustavnog uređenja BiH“.

– Znam njegove stavove. Razgovarao sam s njim. Ali, ta podjela nema ništa sa ustavnom strukturom BiH. Mi time ne želimo prekršiti Ustav i to nije nikakva revizija odluka, već samo podjela zemlje na pet regija na osnovu ekonomskog kriterija za realizaciju naših projekata. Nije to nikakav presedan za ustavnu reformu – navodi Kurkulas.

Odgovarajući na Dodikovu izjavu da se „ti projekti ne mogu realizirati“, on kaže:

– Vidjet ćemo hoće li on to moći spriječiti. To ima svoju svrhu. A Dodik, naravno, može govoriti šta misli.