Nezavisne novine: Fiskalno vijeće BiH preporučilo je jučer Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH da ukine obavezu plaćanja PDV-a na sredstva iz pretpristupne pomoći Evropske unije, potvrdio je nakon sjednice Nikola Špirić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.
Ovim bi bile stvorene pretpostavke za deblokiranje 50 miliona eura ove pomoći našoj zemlji.

"Vjerujemo da će UO Uprave za indirektno oporezivanje prihvatiti našu preporuku. Mi im, dakle, ne možemo narediti, ali smo preporučili da PDV na sredstva iz pretpristupne pomoći bude ukinut", rekao je Špirić nakon jučerašnje sjednice Fiskalnog vijeća BiH, kojim predsjedava.

Restriktivniji budžeti u 2009. godini

Budžeti BiH u narednoj godini bit će restriktivniji u odnosu na ovogodišnje, izjavio je Špirić nakon sjednice Fiskalnog vijeća. "Okvir za budžete u BiH i njegovu raspodjelu na nivoe vlasti razmatraćemo na narednoj sjednici za sedam dana. Dogovorili smo se da na svim nivoima vodimo restriktivnu budžetsku politiku, ali vodeći računa da ona ne ugrozi evropski put zemlje", rekao je Špirić, odbijajući precizirati koliki će biti okvirni budžet za cijelu zemlju, te koliko će dobiti država, entiteti i Brčko distrikt. On je najavio i da će također za sedam dana u Banjaluci biti održana posebna sjednica Vijeća ministara BiH, posvećena ispunjenju uslova iz Evropskog partnerstva za BiH, kojoj će prisustvovati i entitetski premijeri.

Članovi ovog vijeća su državni i entitetski premijeri, te ministri finansija. Državni i entitetski ministri finansija također su članovi i Upravnog odbora UIO BiH.
Sjednici Fiskalnog vijeća prethodio je sastanak Špirića i entitetskih premijera, Nedžada Brankovića i Milorada Dodika, s visokim predstavnikom Miroslavom Lajčakom, te predstavnicima međunarodnih donatorskih organizacija. Visoki predstavnik upozorio je na ovom sastanku da Evropska komisija neće deblokirati 50 miliona eura pretpristupne pomoći BiH dok domaće vlasti ne ukinu PDV na ovu pomoć.

"BiH se u sporazumu s EU o korištenju sredstava iz pretpristupnih fondova obavezala da će ukinuti PDV na ova sredstva. To je obaveza koju su domaće vlasti preuzele, ali je nisu realizirale. Nije ovo nešto o čemu se može pregovarati, nego jednostavno treba da bude provedeno, kako bi sredstva postala dostupna krajnjim korisnicima", poručio je Lajčak.
On je upozorio i da deseci ili stotine miliona KM ove pomoći nisu operativni zbog nedostatka koordinacije između institucija u BiH.

"Dogovorili smo se da potpišemo memorandum ili sporazum kojim će biti osigurani efikasni mehanizmi za realizaciju pomoći. Radi se o nizu tehničkih pitanja koje treba da riješimo kako bi sredstva koja su rezervirana za građane BiH postala dostupna", rekao je Lajčak, dok je Špirić naglasio da će ovim protokolom biti precizirani mehanizmi za brzu i efikasnu realizaciju projekata za koje su odobrena donatorska sredstva.

"Protokol će biti dokument u kojem ćemo definirati mehanizme da jedni drugima izađemo u susret kako bi svi projekti koje donatori žele pomoći bili realizovani. Postoje opravdani prigovori određenih donatora na probleme koje moramo ukloniti. S naše strane, izneseni su stavovi o načinu dogovaranja i realizacije projekata i stoga vjerujem da ćemo uspjeti ukloniti sve barijere za realizaciju donatorske pomoći", zaključio je Špirić.
Premijer RS Milorad Dodik je istakao kako vlasti ovog entiteta žele pomoći da budu deblokirana donatorska sredstva.

"Mislim da možemo pronaći mehanizme za efikasno korištenje ovih sredstava. Međutim, moramo znati da neki projekti koji imaju političku pozadinu ne mogu proći. Mislim na osnivanje nekakvih novih institucija koje nisu dogovorene u BiH, ili formiranje regionalnih razvojnih agencija bez poštivanja unutrašnje strukture zemlje", rekao je Dodik.
Branković nakon sastanka sa Lajčakom nije bio raspoložen za izjave.