Nezavisne novine: SARAJEVO – Manjak u kasi FBiH za prvi šest mjeseci ove godine je 49,4 miliona KM, a prihodi su u odnosu na plan manji za oko 280 miliona KM, potvrdio je ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda.
„Vladi ćemo predložiti rebalans ovogodišnjeg proračuna “na manje“ i vidjet ćemo hoće li to biti prihvaćeno. Za naredne tri godine smo usvojili okvirni proračun i rashodi će se iduće godine morati uklapati u iznosu od oko 1,6 milijardi KM, pa će se Vlada i Parlament morati opredijeliti za prioritete“, kazao je Bevanda nakon sjednice Vlade FBiH u Sarajevu.
Pojasnio je da prihodi ove godine jesu veći nego prošle, ali je budžet povećan za 300 miliona KM, što je više od rasta prihoda.
Izvijestio je Vladu FBiH da je ukupni dug FBiH 4,08 milijardi KM od čega je 2,44 milijarde KM vanjski dug. Upozorio je i da 818 miliona KM iz međunarodnog kredita stoji neupotrebljivo, dok FBiH plaća naknade za korištenje tog novca.
Vlada FBiH je razmatrala izvještaj o radu Agencije za privatizaciju za prvih pola godine, u kojem se navodi da je realizacija privatizacije otežana, jer Parlamet FBiH još nije usvojio „Politiku privatizacije“.
Premijer FBiH Nedžad Branković je jučer kazao da očekuje da Parlament FBiH u skladu sa svojim planom rada na dnevni red uvrsti “Politiku privatizacije“ i „Plan prioritetnih investicija u FBiH“. Najavio je da će Vlada FBiH naredne sedmice razmatrati mjere za kontrolu cijena nafte, odluku „Elektroprivrede BiH“ o prodaji viškova struje za narednu godinu, a na nekoj od narednih sjednica i zakon o jedinstvenom boračkom fondu.
Vlada je juče donijela odluku da je gradnja autoceste na koridoru 5c kroz BiH na dionicama Svilaj – Odžak i Mostar – Bijača javni interes, što je preduslov za početak priprema za gradnju ove ceste.