Nezavisne novine: SARAJEVO – Vlada FBiH je od 37,4 miliona KM u tekućoj rezervi za ovu godinu za prvih šest mjeseci potrošila 35 miliona KM, navodi se u izvještaju koji je usvojila Vlada FBiH.

Od toga je 21,5 miliona KM potrošeno za razliku u platama državnih službenika koje su povećane zbog nedavnih izmjena Kolektivnog ugovora.

"Nismo sve potrošili, to su samo odluke o transferima", kaže Vjekoslav Bevanda, ministar finansija FBiH.

U Parlamentu FBiH smatraju da je ovakvo stanje na računu tekućih rezervi katastrofalno.

"To pokazuje da je manjak u budžetu ogroman, da su troškovi veći od prihoda i da su predimenzionirani. Sve se jede dok je još na grani, prije nego što se i ubere", kazao je Alija Behmen, zastupnik SDP-a i dopredsjednik parlamentarnog Odbora za finansije.

Upozorava da je bitna i struktura troškova tekućih rezervi.

"Nema izdataka za novouspostavljene institucije ili posljedice požara", napomenuo je Behmen.

I Mato Franjičević iz HDZ BiH smatra zabrinjavajućom strukturu troškova iz tekuće rezerve.

"Ja sam mislio da su oni već sve to potrošili. S jedne strane možda su i planirali da za prvih pola godine potroše većinu tih sredstava, ali s druge strane je očito da su neki od nas spremniji da troše više nego što pristiže", kaže Franjičević.

Prema izvještaju koji je Vlada FBiH usvojila, osim 21,6 miliona KM za troškove zaposlenih, najveći dodijeljeni iznosi su 2,96 miliona KM Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, 1,5 milion KM Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica, 4,65 miliona KM Ministarstvu za rad i socijalnu brigu za naknade za nezaposlene demobilisane borce, te 2,25 miliona KM Direkciji robnih rezervi.

Prema ovom izvještaju do kraja godine ostalo je oko 2,34 miliona KM. Prema Zakonu o budžetima u FBiH, rezerve su predviđene za vanredne situacije.