Nezavisne novine: BANJALUKA – Šest stotina mladih ljudi s fakultetskom diplomom u džepu, od septembra će dobiti priliku za sticanje prvog radnog iskustva, nakon što je Vlada RS, u saradnji sa Fondom za zapošljavanje, odlučila da pokrene novi ciklus zapošljavanja pripravnika.

Kako je najavljeno, u septembru će zavod raspisati javni poziv za zapošljavanje pripravnika, a  iz Vlade su apelovali na poslodavce da se uključe u program.

Prema riječima Vere Sajić, šefa Biroa za odnose s javnošću u Vladi, pripravnici će primati platu od 585 maraka, a veći dio sredstva – 60 odsto, obezbijediće Vlada i zavod, dok bi preostali dio namirili poslodavci, kod kojih bi sticali iskustvo. Za realizaciju programa, Vlada je izdvojila 3,6 miliona KM, dok je 300 000 KM usmjereno za opremanje laboratorije za ispitivanje lijekova, namijenjene studentima farmacije na banjalučkom Medicinskom fakultetu.

Vlada je juče, između ostalog, prihvatila redovni tromjesečni izvještaj o saradnji sa Haškim sudom, bez otkrivanja detalja, i zadužila Ministarstvo finansija da rasporedi 21,3 miliona KM, koliko je RS dobila sravnjivanjem računa s FBiH u raspodjeli novca od prikupljenog PDV-a tokom 2006. i  2007. godine.

Novčano je podržana izgradnja infrastrukture u povratničkim i izbjegličkim naseljima širom RS, a između ostalog, po 10.000 maraka izdvojeno je i za obnovu džamije Gazenferija u Banjaluci i Mirmuhamedove djevojačke džamije u Čajniču.