Dnevni avaz: Ponovljene primjedbe da se iz budžeta Federacije BiH ne vodi dovoljna briga o kantonima s hrvatskom većinom, a koje sve više dobivaju na značaju s približavanjem lokalnih izbora, bile su razlog za pravljenje posebne analize prihoda i rashoda po svakom kantonu.

Projekti i investicije

Dokument koji je u posjedu "Dnevnog avaza", a s kojim će uskoro biti upoznata i Vlada FBiH, otkriva šokantne činjenice o finansijskim tokovima unutar Federacije.

Tako se čak 36 posto svih prihoda koji dolaze u budžet Federacije BiH finansira iz Sarajevskog kantona, u koji se potom, kroz razne projekte, transfere i ostale vrste investicija iz federalnog budžeta, vraća samo devet procenata novca!

Uz Sarajevski, glavni finansijeri budžeta FBiH su Tuzlanski sa 16 i Zeničko-dobojski kanton sa 13 posto ukupno naplaćenog novca za Federaciju, a kojima se vraća deset, odnosno 11 procenata.

 

Ukupna izdvajanja

Ako se izuzmu Posavski i Bosanskopodrinjski kanton, kao područja od posebnog interesa, mnogo više novca od onoga koji ulaže u budžet FBiH transferira se Livanjskom kantonu.

Potpuno je drugačija slika s dijelovima FBiH koji uporno mimo matematičkih pokazatelja tvrde da su nepravedno zaobiđeni u raspodjeli novca iz budžeta FBiH.

Najradikalniji je primjer Hercegovačko-neretvanskog kantona, u koji se s nivoa FBiH izdvaja 20 posto od ukupnog budžeta, mada on u prihodima participira s osam procenata. I inače, upravo uz ovaj kanton se i veže najviše federalnih rashoda, u prošloj godini više od 32 miliona KM, koliko zbirno dobiju Livanjski, Zapadnohercegovački i Srednjobosanski kanton.