Nezavisne novine: Nekolicina članova Komisije za državnu imovinu BiH opstruira usvajanje odluke o reviziji katastarskih i zemljišnih knjiga, jer žele spriječiti otkrivanje nezakonitog prometovanja državnom imovinom, tvrdi Adnan Delić, član ove Komisije.

"Komisija za državnu imovinu BiH obavezna je da utvrdi šta je državna imovina. To podrazumijeva reviziju katastarskih i zemljišnih knjiga kako bi se precizno utvrdilo koja je imovina u državnom vlasništvu. Komisija postoji nekoliko godina i nikad nije ispunila ovu obavezu. Neki od članova Komisije to namjerno opstruiraju, jer ne žele da se otkrije nezakonita uknjižba državne imovine na fizička i pravna lica. Njihove su ambicije da se legalizira postojeće stanje", kazao je Delić.

Pojasnio je kako zbog istog razloga već mjesecima u Komisiji ne postoji saglasnost za osnivanje posebnog ureda za državnu imovinu, koja bi se bavila popisom državne imovine u zemlji i inostranstvu.

"Očigledno je da je u proteklom periodu bilo prometovanja imovinom na koju se odnosi odluka o zabrani raspolaganja do donošenja zakona o državnoj imovini. Ukoliko bi se provela revizija ili osnovao ured, sigurno bi se otkrile ove nezakonitosti", kazao je Delić, ne želeći da kaže o kojim članovima govori.

Zvonimir Kutleša, predsjedavajući ove Komisije, ističe kako je Komisija već utvrdila šta je to državna imovina, ali da revizija katastarskih i zemljišnih knjiga nije urađena zbog finansijskih razloga.

"Reviziju neko mora platiti, a to nije nimalo jeftin posao. Osim toga, Nacrtom zakona o državnoj imovini nismo predvidjeli reviziju odluka o podjeli imovine koje su donesene na osnovu važećih zakona. To bi izazvalo pravnu nesigurnost, a mi to ne želimo", istakao je Kutleša.

Dodao je da Komisija ne može da postigne saglasnost o osnivanju ureda za državnu imovinu, jer predstavnici RS "jako teško prihvaćaju osnivanje novih institucija na državnom nivou".

Kutleša ističe da članovi Komisije iz RS smatraju da popis imovine može napraviti neka od postojećih institucija.