Nezavisne novine: Parlament BiH neće ukinuti pojedinačne i formirati zajedničke komisije oba doma radi skraćenja procedure za usvajanje zakona nužnih za integraciju BiH u EU, potvrdio je jučer Beriz Belkić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta. Inicijativu za objedinjavanje komisija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta BiH uputio je poslanik PDPa Branko Dokić, obrazlažući je potrebom ubrzanja procedure usvajanja zakona. "Osnivanje zajedničkih komisija inicirano je na posljednjoj plenarnoj sjednici Parlamenta. Inicijativa tada nije dobila podršku i teško da će biti podržana na predstojećim sjednicama. Nama nisu potrebne zajedničke komisije, nego pozicioniranje Doma naroda Parlamenta BiH kao institucije koja će biti zadužena za zaštitu precizno određenih vitalnih nacionalnih interesa. Kada to napravimo, onda neće svi zakoni biti razmatrani u oba doma, što će značajno skratiti vrijeme njihovog razmatranja", kazao je Belkić. Važećim poslovnicima regulirano je da sve zakone razmatraju prvo Predstavnički dom, pa potom i Dom naroda Parlamenta BiH. Prije rasprava na plenarnim sjednicama domova svi zakoni prolaze komisijsku fazu. Razmatraju ih ustavnopravne komisije oba doma, te druge nadležne.

"To jeste složena procedura, ali važećim ustavom su oba doma državnog Parlamenta stavljena u istu ravan. Mi već imamo nekoliko zajedničkih komisija, ali to nije rješenje", istakao je Belkić. Mladen Ivanić, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH, tvrdi da je vrlo teško očekivati da sve pojedinačne komisije budu ugašene te zamijenjene zajedničkim.

"Zalažem se za racionalizaciju rada Parlamenta i ubrzanje procedura gdje god je to moguće. Nemoguće je, medutim, ukinuti sve komisije i cijeli posao prepustiti zajedničkim komisijama", zaključio je Ivanić.