Независне новине: Парламент БиХ неће укинути појединачне и формирати заједничке комисије оба дома ради скраћења процедуре за усвајање закона нужних за интеграцију БиХ у ЕУ, потврдио је јучер Бериз Белкић, замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламента. Иницијативу за обједињавање комисија Представничког дома и Дома народа Парламента БиХ упутио је посланик ПДПа Бранко Докић, образлажући је потребом убрзања процедуре усвајања закона. "Оснивање заједничких комисија иницирано је на посљедњој пленарној сједници Парламента. Иницијатива тада није добила подршку и тешко да ће бити подржана на предстојећим сједницама. Нама нису потребне заједничке комисије, него позиционирање Дома народа Парламента БиХ као институције која ће бити задужена за заштиту прецизно одређених виталних националних интереса. Када то направимо, онда неће сви закони бити разматрани у оба дома, што ће значајно скратити вријеме њиховог разматрања", казао је Белкић. Важећим пословницима регулирано је да све законе разматрају прво Представнички дом, па потом и Дом народа Парламента БиХ. Прије расправа на пленарним сједницама домова сви закони пролазе комисијску фазу. Разматрају их уставноправне комисије оба дома, те друге надлежне.

"То јесте сложена процедура, али важећим уставом су оба дома државног Парламента стављена у исту раван. Ми већ имамо неколико заједничких комисија, али то није рјешење", истакао је Белкић. Младен Иванић, предсједавајући Дома народа Парламента БиХ, тврди да је врло тешко очекивати да све појединачне комисије буду угашене те замијењене заједничким.

"Залажем се за рационализацију рада Парламента и убрзање процедура гдје год је то могуће. Немогуће је, медутим, укинути све комисије и цијели посао препустити заједничким комисијама", закључио је Иванић.