Dnevni avaz: Od početka naredne godine trebala bi početi zamjena postojećih registarskih tablica BiH i saobraćajnih dozvola, koje će, kao dokument, postepeno nestati iz upotrebe, potvrdio je za "Dnevni avaz" Dario Bušić, šef Odsjeka za drumski i željeznički transport u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH.

Saobraćajnu dozvolu zamijenit će dva nova dokumenta – potvrda o vlasništvu vozila i potvrda o registraciji, koje će biti u skladu s evropskim standardima. Zamjena tablica i dokumenata radit će se postepeno, a stare će važiti do njihovog isteka – potcrtao je Bušić i dodao da će potvrda  o vlasništvu pratiti vozilo i u nju će se upisivati svaka promjena vlasništva, a u potvrdu o registraciji svaka registracija.  Naveo je da cijena zamjene registarskih tablica ne može biti poznata do okončanja ove procedure.

Prve procjene govore da će građani plaćati 40 KM za dokumente i 15 KM za tablice. No, kakva god cijena bila, nema sumnje da državna kasa solidno profitira upravo od registracije vozila.

Međunarodna oznaka

U Direkciji CIPS-a naglašavaju da se nove tablice neće mnogo razlikovati od sadašnjih. Jedina razlika jeste što će na njima biti upisana međunarodna oznaka BiH u lijevom uglu, u polju koje će biti plave boje.